Az államhoz kerültek a Hős utcai lakások: több mint 1 milliárdot kap a fideszes vezetésű Kőbánya

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 1.

Belpol

Kell a hely a TEK-központnak, de az önkormányzatnak sem rossz, hogy megszabadulhat a szegregátumtól.

Júniusban döntött arról a fideszes többségű kőbányai képviselő-testület, hogy részben eladja, részben pedig ingyen átadja az államnak a Hős utcai szegregátum 254 önkormányzati tulajdonban lévő lakását.

Népszava azt írja, hogy

a 166 eredetileg is önkormányzati tulajdonban lévő lakásért az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. valamivel több mint 1 milliárd forintot fizet a kőbányai önkormányzatnak. Míg az állami támogatásból korábban a tulajdonosoktól megvásárolt 88 ingatlant ingyen adja át a kerület.

A lakóházak helyére a Terrorelhárítási Központ új műveleti komplexuma épül majd. A telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület abban bízik, hogy még a fűtési szezon előtt rendeződik minden ott lakó sorsa.

A kerület momentumos képviselője, Stemler Diána azt javasolta, hogy az állam ajánlatának elfogadásával párhuzamosan arról is döntsön a kőbányai vezetés, hogy az önkormányzati lakások átadásából származó bevételt szociális és lakhatási célokra fordítják, de ezt a javaslatot nem támogatta a képviselő-testület.

Az adásvétellel párhuzamosan az MNV kisajátítási eljárást indított a megmaradt lakások megszerzése érdekében. A vételi ajánlat alapját képező ingatlanbecslést a fővárosi kormányhivatalra bízták. Úgy tudni, az értékbecslők már mindenhol jártak, de vételi ajánlatot még senki nem kapott.

"A két épületben még mindig 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, zömükben negyvenes éveikben járók, de vannak nyugdíjasok és néhány gyerek is. Rajtuk kívül még 43-48 tulajdonos van, akikkel egyelőre nem egyeztek meg, de már sikerült elköltözniük. Folyton változó számban, de nagyjából 10-20 lakásban élnek albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók. A hátramaradottak nagyon sanyarú körülmények között élnek, hiszen a végtelenül lepusztult épületekre már senki sem költ, hiszen úgyis lebontják. Csak azt nem tudni mikor" – mondta a Népszavának Molnár Zsuzsanna, az egyesület elnöke.

A Hős utcaiak bonyolult módon, de a mostanihoz hasonló színvonalú cserelakásokhoz juthatnak. A felajánlott ingatlanok többséges a VIII., a XIX. és a XX. kerületben van.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk