Az Átrium kénytelen megválni a dolgozói 90%-tól

  • narancs.hu
  • 2019. június 28.

Belpol

A tao kivezetése miatt nem tudnak fenntarthatóan működni.

Egy hónapos gyűjtési időszakban próbálta stabilizálni az Átrium anyagi helyzetét. A kulturális tao megszüntetése után ugyanis a tavalyi törvény szerint járó összegnek viszont csak 23%-át ítélte meg az Átriumnak a kulturális kormányzat.

"Célként 100 millió forint támogatást tűztünk ki, mert ezzel lett volna biztosítva, hogy az Átrium korábbi célkitűzései mentén, változatlan szervezetben működhessen. A gyűjtési időszak alatt a közönségtől annyi felajánlást kaptunk, ami éves szinten mintegy 20 millió forintot jelent, amit így is példátlan kiállásnak látunk, és nagyon köszönünk. Ennek, továbbá alkotó- és munkatársaink jelentős áldozatvállalásának köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban nem kellett bezárnia a színháznak" - írja a színház honlapján.

Az összegyűjtött összeg valamilyen szinten megmenekülést jelent, de az Átrium így is jelentős hátrányba kerül:

  • új bemutatókat nem tudnak tartani, a meglevő repertoárt is csökkentik
  • a műsorstruktúra átalakul: havonta 2-3 produkció lesz látható blokkosított játszásban
  • az Átrium maga befogadótér lesz: az épület kibérelhető rendezvényekre, a tulajdonos hozzájárulásával az ebből befolyó összeg 100%-át a kulturális tevkenységre fordíthatják
  • meg kell válniuk az alkalmazottak 90%-tól

Bajban az Átrium: nekik 168 millió mínuszt jelent a tao kivezetése

A színház most a közösségi oldalon keres támogatókat. "A kulturális államtitkárság ma értesítette színházunkat, hogy a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taótámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg részünkre, vagyis a 2018-as taóösszeg 77,1 százalékát - 168 millió forintot - az Átriumtól a minisztérium elvette.

Figyelmébe ajánljuk