Interjú

„Az egyezség viszonylag új jogintézmény”

Jován László ügyvéd, az ELTE és a Károli Gáspár Egyetem megbízott oktatója az ún. vádalkuról

Belpol

Egyre többször hallani, hogy az ügyészség vádalku eredményeként képes továbblépni egy nyomozásban. Legutóbb a III. kerületi polgármestert gyanúsították meg ennek alapján. De miről is beszélünk valójában?

 

Magyar Narancs: A vádalku leginkább amerikai filmekből „ugrik be” a laikusoknak.

Jován László: A magyar jogrendszer a vád­alku intézményét nem ismeri, a köznyelvben hívják így nálunk az ahhoz hasonló procedúrát. A jelenlegi szabályozás hivatalosan egyezségnek nevezi. Először a rendőrségi törvényben jelent meg 1994-ben, addig – hogyan is mondjam – csak hallgatólagosan történhetett ilyen. Az elnevezése az volt, hogy megállapodás az elkövetővel. Például, ha valakit adócsalással vádoltak, de információt szolgáltatott a sajátjánál sokkal súlyosabb bűncselekményről – aminek általában élet elleninek kellett lennie –, s azzal hozzájárult annak felderítéséhez, a magyar állam cserébe büntetlenséget garantált: megszüntették az eljárást, indoklás nélkül. A felek között kvázi egy szerződés jött létre, és szolgálati, illetve államtitok minősítést kapott. Ha a bűnüldözési, felderítési érdek indokolta, akkor lehetett megkötni e megállapodást. Ez aztán később – kisebb módosításokkal – 1998-ban átkerült a büntetőeljárási törvénybe. Még nem beszéltünk egyezségről, csak arról, hogy az a terhelt, aki releváns információt szolgáltat valamilyen súlyos ügyben, részben vagy egészben mentesül a büntetése alól. Ennek különböző fokozatai voltak. Ha valaki anonim információt adott, annak az értéke picit kisebb volt, mint ha odaállt, arcát is vállalva tanúként. Az alkuhoz ügyészi jóváhagyás kellett. Többé-kevésbé jól működött ez a szisztéma, ám volt egy alapvető probléma vele. Végeztem kutatásokat a témában, és azt láttam, sehol a világon nem volt olyan rendszer, mint Magyarországon, hogy nyilvánvalóan bűnös embert futni hagytak „csont nélkül”. Akármilyen informá­ciót szolgáltattak Olaszországban, Németországban, az Egyesült Államokban, valamilyen büntetést mindig kapott a terhelt. Azért vádalku, mert akkor már van vád. Például az Egyesült Államokban nem is kell másra valamilyen vallomást tenni, csak önmagára vonatkozik. Az ügyész egyezkedik az ügyvéddel, s odamennek a bíróhoz ketten, hogy született egyezség, mondjuk a vádlott az előre kitervelt emberölés helyett egy alapeseti emberölést hajlandó elismerni, nem kéri a tárgyalást, a kiszabható tíz évből kapjon ötöt, nem kell esküdtszék, sőt megspórolják az egész eljárást. A döntést a bíróság hozza. Nálunk viszont – ezt is kifogásoltam – ügyészi, azaz közigazgatási határozattal szüntették meg ilyen esetben az eljárást, aminek, ugye, nincs úgynevezett anyagi jogi ereje. Ez azt jelenti – én nem tartottam helyesnek –, hogy ha például két év elteltével új bizonyíték került elő, akkor eljárhattak az informátorral szemben, vagyis ha akarták, újra elővehették az ügyét. Ez így volt 2018-ig, akkortól újra­szabályozták ezt a kérdést. Azóta hívják egyezségnek.

MN: Ez kik között jön létre?

JL: Egészen pontosan az elnevezés: egyezség az ügyészséggel. Amiről eddig beszéltem, az elsősorban az információ ellentételezése: aki hoz egy nagyobb ügyet, annak elnézzük a kisebbet, menjen isten hírével. A mostani szabályozás bonyolultabb. Ebben van információ­val kapcsolatos, van beismerő vallomással kapcsolatos, és van a büntetésben való egyezség, és beletették az amerikai típusú egyezség, a vádalku bizonyos elemeit.

MN: Olyan bűncselekménynél is lehet egyezséget kötni, amelynél feljelentési kötelezettsége van mindenkinek, akinek ilyen a tudomására jut? Mondjuk emberölés esetén.

JL: Igen. Megszűnt például az a korábbi korlátozás, amely a rendőrségi törvényben még szerepelt: emberölés vagy annak kísérlete részesével nem lehetett megállapodni. Akkor a Belügyminisztériumban dolgoztam, az volt az álláspontunk, hogy ne biztassunk senkit gyilkosságra. Teljesen igazunk volt, kizártuk, hogy ilyen esetben tárgyalni lehessen enyhítésről.

MN: Meddig lehet egyezséget kötni?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.

Külön utak

A tartományi választások Szászországban és Türingiában a szélsőjobboldali AfD előretörését és az országos kormány­koalíció pártjainak vereségét hozták. A kereszténydemokraták mindkét tartományban csak szélsőbaloldali pártokkal alakíthatnak parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

Szabadon szárnyal a fantázia

Február óta szokatlanul gyenge eredménnyel keresi a Fidesz a fogást Magyar Péteren. Az elmúlt hetekben már az is terjed a pártban, hogy az egész Tisza az ő mestertervük. De azért maradt valami az eddig megszokott lejáratásokból is.

 

Kukázás felsőfokon

Össznépi program lett üres flakonokkal telepakolt szatyrokkal sorban állni a REpont automaták előtt, ezzel együtt pedig megjelent a visszaváltásra épülő biznisz is. Az utcai kukák feltúrása helyett az igazán élelmes vállalkozók a társasházi hulladékgyűjtőkben válogatnak.

 

„Valahogy sötétebb”

A Dallas Bobby Ewingja a Lepattanó című sportvígjátékban egy milliárdost alakít, aki a véletlenek furcsa játékának köszönhetően egy magyar gombfocicsapat szponzorává válik. A megjelenésünk napján ismét hazánkba látogató művész nemcsak arról mesélt nekünk, hogyan került a filmbe, de felidézte a Dallas legendás zuhanyzós jelenetét, és megosztotta véleményét a tavalyi fővárosi diáktüntetésről is, amelybe a forgatás idején botlott bele.

„Olyan, mint egy robbanás”

Wild God címmel adta ki legfrissebb, sorrendben már tizennyolcadik albumát Nick Cave és a Bad Seeds. Ennek apropóján beszélgettünk Jim Sclavunosszal, aki a zenekarban ütőhangszereken, billentyűkön és vibrafonon játszik.

 

„Jobban mennek a dolgok”

  • Mihalicz Csilla

A Boko Haram iszlám fundamentalista terrorszervezet 2014-ben egy északkelet-nigériai kisváros, Chibok kollégiumából 276 diáklányt rabolt el, majd tartott fogva csaknem két évig. A nigériai szerző a hasonló traumán átesett áldozatokkal folytatott beszélgetések alapján írta meg A baobab árnyékában című regényét.