Az ellenzék Orbán évértekelőjéről: továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés kegyelmi ügyben

  • narancs.hu
  • 2024. február 17.

Belpol

„A Szeszélyes évszakokat idéző villámtréfákba csomagolt teljes felelősségelhárítást hajtott végre.”

Sorra reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Viktor miniszterelnök szombat délutáni évértékelőjén elhangzottakra.

A Telex összefoglalója szerint Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint a lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök. Például arra, hogy indul-e vizsgálat, kik és miért nem vettek tudomást 2011-ben a bicskei gyermekotthonban történt bántalmazásokról. Donáth Anna ezenkívül a következő kérdéseket tette fel Facebook-oldalán:

  • „2016-ban a pedofil erőszaktevő mindössze 8 év börtönnel megúszta számtalan gyermek megrontását, egyiküknek az öngyilkosságba hajszolását. Egy másik pedofil nevelőtanárt pedig felfüggesztett börtönre ítéltek a rábízott gyerekek abuzálása után. Hogy fordulhatott ez elő? Mikor indul független vizsgálat ebben az ügyben?
  • K. Endre hogyan kaphatott kegyelmet, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, kik lobbiztak mellette, a kormány mely tagjai érintettek még az igazságügyi miniszteren túl? Mit tudott a miniszterelnök az ügyről?
  • És végül: mit tesz a kormány a gyermekvédelmi intézmények megerősítéséért?”

A miniszterelnök beszédére reagált az LMP is, ők is azt emelték ki, hogy még mindig nem tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre.

Párbeszéd-Zöldek szerint elmaradt az őszinte szembenézés Orbán Viktor évértékelőjén. „A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért, azaz a Fidesz politikusai által módszeresen támogatott, a gyermekeket védtelenné és kiszolgáltatottá tévő bűnökért, és el kellett volna mondania azt is: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban” – írták közleményükben. Szerintük ehelyett a kormányfő „a Szeszélyes évszakokat idéző villámtréfákba csomagolt teljes felelősségelhárítást hajtott végre”. Így az Orbán-rendszer politikailag, erkölcsileg, morálisan megbukott.

„A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint az Orbán-kormány összes vezetőjében együttvéve” – írta közleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke. Szerinte Orbán Viktor szombaton emberként is megbukott. Ezt az elnök azzal indokolta, hogy Orbán gyáva, hatalommániás emberként elmenekült a felelősség elől. „Két asszony szoknyája mögé bújt, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a pedofil bűncselekményben részes K. Endre kegyelmi ügyében nem csupán Varga Judit, nemcsak Novák Katalin és nem is csak Balog Zoltán játszottak kulcsszerepet, hanem Orbán Viktor közvetlen környezete is.”

DK szerint Orbán Viktor nem beszélt a lényegről, vagyis arról, miért kapott elnöki kegyelmet egy pedofilsegítő bűnöző. „Ezzel a Fidesz morális válsága folytatódni fog, egy egészséges nemzet kidobja magából a pedofilsimogató politikusokat és pártokat. Akkor Orbán is érteni fogja: Magyarország a közös hazánk, nem pedig a fideszes pedofilok vadászterülete!” – írta Molnár Csaba, a párt EP-képviselője közleményében.

Orbán Viktor az évértékelő beszédében világossá tette, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával a pedofil botrányt megoldottnak tekinti – írja Facebookon az MSZP. "Szégyen. Nők szoknyája mögé bújva továbbra is védi és bújtatja a kegyelmi kérvényt kezdeményező személyét. Ezzel Orbán maga is menekül a felelősség elől, pártkatonáit hagyja elbukni, miközben egy ilyen példanélküli, a teljes társadalmat megrázó botrányban a végső felelős nem lehet más, mint a miniszterelnök."

Kordonok között érkeztek a meghívott vendégek a miniszterelnöki évértékelőre szombat délután a Várkert Bazárba. A független sajtót nem engedték be.

A szombati évértékelő a miniszterelnök első nyilvános felszólalása volt azóta, hogy a kegyelmi ügy miatt Novák Katalin lemondott az államfői posztról, Varga Judit pedig bejelentette, nem lesz a Fidesz–KDNP EP-listavezetője és kivonul a közéletből.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk