Az ellenzéknek már van egy listája arról, milyen problémáik lesznek a listaállítással

Belpol

Az ellenzéki pártok kampányfelelősei elismerik, a választókban az előválasztás eufóriája után van egy kis türelmetlenség, de nem lehet megspórolni a közös kampány alapos megtervezését. 

Egy asztalhoz ültette az ellenzéki pártok kampánnyal foglalkozó szakembereit a Republikon Intézet, a téma az előválasztás értékelése és a közös választási kampány feladatainak áttekintése volt. A momentumos Hajnal Miklós a beszélgetés egy pontján azzal viccelődött, hogy tegnap majdnem ugyanebben a körben találkoztak a felek a közös ellenzéki kampány egyik előkíszítő megbeszélésén, és ha már így összejöttek, akár egy újabb meetinget is tarthatnának.

A felkészülés tehát már elkezdődött a jövő tavaszi választásra, az ellenzéki közegben az előválasztás utáni hetekben kialakult hangolatot mégis Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója foglalta össze a legjobban, amikor azt mondta, érzékelnek egyfajta türelmetlenséget a választók felől,

gyakran megkapják azt a szöveget, hogy "csináljatok már valamit." 

Szerinte ugyanakkor természetes, hogy ebben az időszakban inkább a nyilvánosság számára láthatatlan háttérmunkára koncentrálnak, hiszen Márki-Zay Péter előválasztási győzelme után be kell építeni a közös ellenzéki stratégiába egy pártonkívüli jelölt szempontjait, ami hatással van a programalkotásra, a kampánytervezésre de még a folyamatok időzítésére is.

Sebián-Petrovszki beszélt a közös ellenzéki listaállításról is, amit "az aktuálisan legnehezebb politikai kérdésnek" nevezett. "Detektáltuk a problémákat, van egy listánk arról, milyen szempontokat lehet figyelembe venni a helyek elosztásánál, és a közös miniszterelnök-jelöltnek ebben a folyamatban is fontos szerepe lesz. Remélem, hogy még  idén lezárulnak a tárgyalások" - mondta a DK pártigazgatója.

Agócs Ádám, az MSZP kampányszakembere azt emelte ki, hogy bár a pártok csak a legfelsőbb, pártelnöki szintű döntéseket kommunikálják a nyilvánosság előtt, jelenleg is 40-50 ember napi munkája van az országos választási felkészülésben a hat pártból és Márki-Zay Péter mozgalmából. Hozzátette, komplex képet kell összerakni, de a végén "egységesebb, hatékonyabb kampány fog kijönni a közös munkából, mint azt sokan gondolnák".

Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa arról beszélt, hogy az előválasztás egyéni győztesei körül már kezdenek kialakulni a helyi kampánycsapatok, az előválasztási küzdelem pedig "izmokat rakott" a jelöltekre, helyi kampányfőnökökre és politikai közösségeikre. Azt is előrevetítette, hogy iszonyatos szennykampányt fognak kapni a Fidesztől,

az ő dunakeszi körzetében az elmúlt hetekben 30 millió forintot költött a kormánypárt Dorosz és munkatársai lejáratására. 

Nyitott kérdések

Az még nem tisztázott, hogyan kapcsolódik majd össze a 106 egyéni választókerületi kampány a nagy országos kampánnyal. A jobbikos Brenner Koloman egyenesen úgy látja, hogy ideálisan három szinten kellene kampányolni, a helyi szint mellett ugyanis valamilyen módon el kell különülnie egymástól a közös lista és a program köré épített kampánynak és Márki-Zay Péter személyes kampányának.  Az LMP-s Gál József hozzászólása is azt a benyomást erősítette meg, hogy helyben jobban áll a felkészülés, az egyéni jelöltek "már gőzerővel dolgoznak, terveznek, csinálják a házi feladatukat", országos szinten viszont még keresik az együttműködés pontos módját és platformját a kampánycsapatok.

Gál szerint fontos lenne, hogy az ellenzék meg tudjon őrizni valamit az előválasztás heteiben látott tematizációs előnyéből, és továbbra is proaktív politikai kommunikációt folytasson, ne csak a Fideszre reagáljon. Azt ugyanakkor Gál is érzékeli, hogy míg az előválasztási időszakban "a csapból is az ellenzék folyt", most olyan helyzetben vannak, "mint amikor az ember vasárnap reggel kicsit másnaposan felidézi, hogy milyen jó volt a tegnapi buli".

A lehetséges kampányeszközök közül minden megszólaló kiemelte az aktivistahálózatot, a választókkal történő személyes kapcsolatfelvételt. Agócs Ádám szerint "egy 40-50 ezres operációt" kell levezényelniük a választás előtti kritikus két hétben, amikor sok bizonytalan választó eldönti, hogy egyáltalán elmegy-e szavazni, és ha igen, kire adja a voksát.

"Ez van akkora tömeg, hogy a billegő választókerületekben meg tudja fordítani a verseny állását"

- mondta Agócs.

Hajnal Miklós szerint is fontos lesz az utolsó két hét, de a mai ellenzéki szavazóbázison túli rétegek mozgósítása valójában csak akkor lesz sikeres, ha nem akkor találkoznak először az ellenzékkel, az aktivistahálózatot ezért már a következő hetekben, hónapokban mozgatni kell. "Új témák is kellenek az előválasztáshoz képest, most már nem csak ahhoz a 850 ezer emberhez kell beszélnünk, akik eljöttek az előválasztásra. 3-4-szer ennyi szavazó kell a győzelemhez" - fejtegette a Momentum elnökségi tagja.

Visszatekintés

Az előválasztást összellenzéki szempontból természetesen mindenki nagy sikerként értékelte, de néhányan saját pártjuk eredményéről is mondtak tanulságos dolgokat.

Brenner Koloman például azzal magyarázta Jakab Péter várakozáson aluli eredményét, hogy a Jobbik jellemzően kistelepülésen élő szimpatizánsainak nehezebb volt szavazni az előválasztáson, és hogy nyáron nem ülésezett a parlament, Jakab nem tudott szemtől szemben kiállni Orbán ellen, ami meg is látszott az egyre gyengülő közvélemény-kutatási eredményein.

Sebián-Petrovszki László szerint a DK számára a 32 egyéni győzelem mellett nagy eredmény, hogy "van egy Dobrev Kláránk, egy olyan politikus, akit széles tömegek látnának fontos pozícióban". Míg néhány éve sokan nehezen tudtak volna Gyurcsány Ferenc mellett egy másik politikust megnevezni a DK-ból, ma már nem áll fenn ez a probléma.

Érdekesség, hogy Karácsony Gergely visszalépését nem párttársa, Dorosz Dávid, hanem az MSZP-s Agócs hozta szóba. A szocialisták kampányszakembere azzal érvelt, hogy bár "voltak nehéz percei" az MSZP-nek emiatt, végül úgy látják, hogy helyes döntést hozott a jelöltjük, és Márki-Zay győzelmével olyan konstrukció állt elő, ami csak a választók bevonásával jöhetett létre, a tárgyalóasztal mellett biztosan más eredmény született volna. "Ez is azt erősíti, hogy semmi sem volt előre lejátszva ezen az előválasztáson."

Az ellenzéki listaállítással részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk