Az emberek megtévesztésével gyűjthetett választói adatokat a Fidesz

Belpol

Szigetszentmiklóson még e hét szerdán is aláírásokat gyűjtöttek a Fidesz aktivistái a 3-as számú választókerület jelöltje számára, és kérték a személyi adatok megadását is. Erről videó is készült. A fideszes képviselő-jelölt tagadta, hogy adatbázist építenének, és azt is, hogy személyes adatokat kérnének. Az aktivista által mutatott Fidesz-KDNP logós nyomtatvány azonban ellentmond állításának.

Papp István fideszes önkormányzati képviselő-jelöltet támogató aláírásokat gyűjtöttek kormánypárti aktivisták szerda este – két nappal a választási eljárásról szóló törvény által meghatározott határidő lejárta után. Papp Szigetszentmiklós 3-as számú választókerületében indul, és a törvény szerint a jelölő szervezetek szeptember 9. délután 4-ig gyűjthették a jelölt indulásához szükséges, a választók adataival ellátott íveket. A házakat járó fideszes aktivista ezzel ellentétes információt közölve kért személyes adatokat, amiről az egyik felkeresett választópolgár videófelvételt készített, amely az interneten is elérhető. (A pixelezett videón a személyek nem azonosíthatók be, csak a párbeszéd és a felvétel végén az aláíró ív jól kivehető.)

A szigetszentmiklósi polgár, utalva a törvény által szabott hétfői határidőre, megkérdezte az aktivistát, nem késői-e ez. A válasz erre az volt, hogy nem: „Mindenkinek különböző időpontban kell leadni és gyűjteni.” A fideszes önkéntes el is magyarázta, miért: eszerint Papp Istvánnak most a Rév soron és az Üdülő soron gyűjtenek. Felajánlotta azt is, a választópolgár helyett kitölt minden adatot, neki csak alá kell írnia. Azt nem közölte, hogy már nem a jelölt indulása miatt kérik az adatait, és hogy amit aláíratnak, az nem a Nemzeti Választási Iroda nyomtatványa. A papír fejlécén ugyanis a Maradjunk kapcsolatban! szlogen olvasható, jobb felső sarkában azzal a megjegyzéssel, hogy az aláíró aláírásával támogatja a Fidesz-KDNP önkormányzati jelöltjeit. A Fidesz-KDNP logójával ellátott íven a klasszikus választói adatbázis-építéshez hasznos információkat kértek: a név, életkor, lakcím, irányítószám mellett emailcímet, mobil- és vezetékes telefonszámot.

Felhívtuk Pappot, akivel nem sikerült teljes beszélgetést folytatni, mert rövidesen letette a telefont. Azt elismerte, hogy gyűjtenek aláíró támogatókat, de azt tagadta, hogy személyes adatokat kérnének a választóktól. Megkérdeztük, ha – állítása szerint – nincsenek személyes adatok az íveken, miközben azok helye jól látható a felvételen, mi a céljuk, adatbázist építenek-e? Ezt határozottan cáfolta. A videófelvételen beszélő fideszes aktivistáról kérdeztük volna, aki a választót félrevezetve Papp önkormányzati választáson való indulására hivatkozva személyes adatokat kért – ekkor szakadt meg a beszélgetés. Papp előtte hangsúlyozta, hétfő óta nem gyűjthettek a nyilvántartásba vételhez szükséges aláírásokat, és az aláíróknak egyébként sem kötelező adatokat megadniuk.

A felvétel miatt megkerestük a 3-as választókerületben induló közös ellenzéki jelöltet, aki az ellenzék szigetszentmiklósi polgármester-jelöltje is. Nagy János azt mondta, előbb tájékozódni szeretne ügyben, hétfőre ígérte válaszait. Tóth Zoltán választási szakértő a felvételt megtekintve a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, ezzel a megtévesztő akcióval kétségtelenül megsértették a választási eljárásáról szóló törvényt.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint Papp Istvánt már szeptember 1-jén nyilvántartásba vették.

Figyelmébe ajánljuk