Az emberek megtévesztésével gyűjthetett választói adatokat a Fidesz

Belpol

Szigetszentmiklóson még e hét szerdán is aláírásokat gyűjtöttek a Fidesz aktivistái a 3-as számú választókerület jelöltje számára, és kérték a személyi adatok megadását is. Erről videó is készült. A fideszes képviselő-jelölt tagadta, hogy adatbázist építenének, és azt is, hogy személyes adatokat kérnének. Az aktivista által mutatott Fidesz-KDNP logós nyomtatvány azonban ellentmond állításának.

Papp István fideszes önkormányzati képviselő-jelöltet támogató aláírásokat gyűjtöttek kormánypárti aktivisták szerda este – két nappal a választási eljárásról szóló törvény által meghatározott határidő lejárta után. Papp Szigetszentmiklós 3-as számú választókerületében indul, és a törvény szerint a jelölő szervezetek szeptember 9. délután 4-ig gyűjthették a jelölt indulásához szükséges, a választók adataival ellátott íveket. A házakat járó fideszes aktivista ezzel ellentétes információt közölve kért személyes adatokat, amiről az egyik felkeresett választópolgár videófelvételt készített, amely az interneten is elérhető. (A pixelezett videón a személyek nem azonosíthatók be, csak a párbeszéd és a felvétel végén az aláíró ív jól kivehető.)

A szigetszentmiklósi polgár, utalva a törvény által szabott hétfői határidőre, megkérdezte az aktivistát, nem késői-e ez. A válasz erre az volt, hogy nem: „Mindenkinek különböző időpontban kell leadni és gyűjteni.” A fideszes önkéntes el is magyarázta, miért: eszerint Papp Istvánnak most a Rév soron és az Üdülő soron gyűjtenek. Felajánlotta azt is, a választópolgár helyett kitölt minden adatot, neki csak alá kell írnia. Azt nem közölte, hogy már nem a jelölt indulása miatt kérik az adatait, és hogy amit aláíratnak, az nem a Nemzeti Választási Iroda nyomtatványa. A papír fejlécén ugyanis a Maradjunk kapcsolatban! szlogen olvasható, jobb felső sarkában azzal a megjegyzéssel, hogy az aláíró aláírásával támogatja a Fidesz-KDNP önkormányzati jelöltjeit. A Fidesz-KDNP logójával ellátott íven a klasszikus választói adatbázis-építéshez hasznos információkat kértek: a név, életkor, lakcím, irányítószám mellett emailcímet, mobil- és vezetékes telefonszámot.

Felhívtuk Pappot, akivel nem sikerült teljes beszélgetést folytatni, mert rövidesen letette a telefont. Azt elismerte, hogy gyűjtenek aláíró támogatókat, de azt tagadta, hogy személyes adatokat kérnének a választóktól. Megkérdeztük, ha – állítása szerint – nincsenek személyes adatok az íveken, miközben azok helye jól látható a felvételen, mi a céljuk, adatbázist építenek-e? Ezt határozottan cáfolta. A videófelvételen beszélő fideszes aktivistáról kérdeztük volna, aki a választót félrevezetve Papp önkormányzati választáson való indulására hivatkozva személyes adatokat kért – ekkor szakadt meg a beszélgetés. Papp előtte hangsúlyozta, hétfő óta nem gyűjthettek a nyilvántartásba vételhez szükséges aláírásokat, és az aláíróknak egyébként sem kötelező adatokat megadniuk.

A felvétel miatt megkerestük a 3-as választókerületben induló közös ellenzéki jelöltet, aki az ellenzék szigetszentmiklósi polgármester-jelöltje is. Nagy János azt mondta, előbb tájékozódni szeretne ügyben, hétfőre ígérte válaszait. Tóth Zoltán választási szakértő a felvételt megtekintve a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, ezzel a megtévesztő akcióval kétségtelenül megsértették a választási eljárásáról szóló törvényt.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint Papp Istvánt már szeptember 1-jén nyilvántartásba vették.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.