Egy szárnyasüzem, amihez az orosz "kémbank" nyújtott garanciát

  • narancs.hu
  • 2019. március 18.

Belpol

Magyar modell, orosz pénzügyi háttérrrel.

"Valahogy így képzeljük el a jövőt. Magyar vállalkozók belevágnak, magyar tervezők megtervezik, magyar építőipari cégek megépítik, utána magyar emberek dolgoznak a gyárban, magyar emberek vezetik a gyárat, és utána a profit is a magyarokhoz kerül" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mélykúton megépült víziszárnyas-feldolgozóüzem átadásakor. De a 24.hu mai cikke szerint nem teljesen erre a srófra készült projekt.

A Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. ugyanis olyan családi vállalkozás, amelyben a kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank is résztulajdonos. Keletkeztek ugyan új munkahelyek, de a cégcsoport más üzemeiből közben elküldtek munkásokat. A gyárat ugyan átadták, de nincs teljesen készen. A 20 milliárdhoz közelítő vállalkozást beruházást nagyobb részben az orosz állami bank hitelezi. A magyar kormány 4,4 milliárd forint támogatást nyújtott hozzá.

A mélykúti Hunent a magyar piac harmadik legnagyobb víziszárnyas (pecsenyekacsa és húsliba) feldolgozója. Az éllovas ebben a szegmensben a Tranzitker, amelynek a többségi részét tavaly vette meg a francia LDC, a második pedig a nemrég Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe került Hungerit, amelyik a csirkeágazatban is nagyágyú. Ez a három cég fedi le a piac 80-90 százalékát.

Kiss István, a Hunent igazgatóságának elnöke 7-8 évre teszi a beruházás megtérülési idejét. A korszerűsítéssel a lapnak adott válasza szerint tengerentúli országokba való beszállításra, illetve a meglévő piacaik jobb minőségű áruval való ellátására nyílik lehetőség.

De nemcsak kormányzati, hanem erős orosz hátszelet is kapott a beruházás. A költségek felét is meghaladó összeget, 40 millió eurós hitelt adott hozzá az orosz állam többségi tulajdonában álló pénzintézet, a Sberbank. Ez Oroszország legnagyobb pénzintézete, főrészvényese az orosz jegybank, első embere pedig a gazdasági ügyekben Putyin elnök jobbkezeként emlegetett German Gref egykori orosz gazdasági miniszter.

A támogatás, illetve a beruházási hitel biztosítékaként pedig a nemzetközi tulajdonban, orosz részvétellel működő Nemzetközi Beruházási Bank (IIB)pedig adott bankgaranciát. Ez az egykori KGST napjainkban reinkarnálódott fejlesztési bankja, amelyben a többség az orosz államé, székhelyét pedig nemrég tette Budapestre. A Vlagyimir Putyin bankjaként emlegetett pénzintézetnek a magyar Országgyűlés példátlan módon teljes diplomáciai és pénzfelügyeleti mentességet szavazott meg, vagyis mindenféle magyar szabályozás, ellenőrzés nélkül működhet – a Népszava azt is pedzegette, hogy az orosz kémhálózat részeként.

Tehát a jövő modelljéhez Putyin egyik bankja adta a hitelt, a másik meg a garanciát.

Neked ajánljuk