Az EP-választásra és 2026-ra is összeáll a DK, az MSZP és a Párbeszéd

  • narancs.hu
  • 2024. március 28.

Belpol

A DK felkarolta két bejutási küszöb alatti vetélytársát.

Hosszabb távú, stratégiai együttműködést kötött a DK, az MSZP és a Párbeszéd, baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adnának a jelenlegi belpolitikai krízisre. A három párt közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a június 9-i választáson, és a 2026-os országgyűlési választáson is együtt indulnak – jelentette be Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes csütörtök délben közös sajtótájékoztatón. Dobrev elmondta, „ez a megállapodás az Orbán-rendszer leváltásáról is szól.” 

 
Dobrev Klára, Kunhalmi Ágnesé és Karácsony Gergely bejelent
Facebook/ Karácsony Gergely
 

 Karácsony Gergely utalt rá, hogy a Momentumot is hívták volna: „Örülnék, ha most még többen állhatnánk itt” – fogalmazott, hozzátéve, elfogadja a párt döntését, hogy az önkormányzati választáson külön fővárosi listán indulnak, majd arról beszélt, nem elég csak nemet mondani Orbánra, hanem konkrét ajánlatot is kell adni.

Ezek után Kunhalmi Ágnes is elmondta, hogy szerint az ellenzéki együttműködésnek nincs alternatívája, 2026 pedig nincs 2024 nélkül.  „Most már van hova szavazni.” Az MSZP társelnöke szerint az EP-választás legfontosabb tétje, hogy Orbán Viktor és a szélsőjobboldali barátait vissza tudják-e szorítani, míg az önkormányzati választáson meg kell akadályozni, hogy a Fidesz visszavegye Budapestet „fehér lovon vagy trójai falovon.”

A közös EP-listát Dobrev Klára fogja vezetni, a lista első négy helyét a DK kapja, az ötödik lesz az MSZP-s Tüttő Katáé, a hatodik a DK-é, a hetedik hely pedig a Párbeszédé, és ez a mintázat folytatódik. Az viszont még nem biztos, hogy a Párbeszéd legjobb helyét Jávor Benedek kapja annak ellenére, hogy a párt saját listáját még ő vezette.

Ezzel tulajdonképpen valóra vált az MSZP álma, akik egyedüliként képviselték azt az álláspontot, hogy álljon össze az ellenzék már idén nyárra is, a Párbeszéd pedig tárgyalt az LMP-vel és a Momentummal is együttműködésről, de végül megint nem kell önállóan indulniuk választáson. Az LMP és a Momentum továbbra is külön listán indulnak, ahogy természetesen az MKKP is, illetve biztosra vehető még, hogy Vona Gábor és Marki-Zay Péter pártjaira is lehet majd szavazni június 9-én.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?