Az Európai Bizottság vizsgálja a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat is

  • narancs.hu
  • 2018.12.18 19:12

Belpol

Ha a Bizottság úgy ítéli meg, akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat.

Az Európai Bizottság vizsgálja a közigazgatási bíróságokról és a munkaidő-szervezésről szóló magyar törvényeket — tájékoztatta a Népszavát a testület szóvivői szolgálata.

“A Bizottság ismeri a közigazgatási bíróságokról szóló törvény jogi alapjául szolgáló alkotmánymódosítást, és tudomásul veszi s végrehajtását célzó jogszabály elfogadását. — nyilatkozta Christian Wiegand szóvivő.

De nem csak ez, hanem a “rabszolgatörvény” is felkeltette az EU Szerződések betartatásáért felelős testület figyelmét.

A kérdés, hogy az új magyar szabályozás megfelel-e a munkaidő szervezéséről szóló, 2003 óta hatályban lévő európai uniós irányelvnek, és a szociális partnerekkel való egyeztetés követelményének.

Ha az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a friss magyar jogszabály sérti az EU alapértékeit, más eszközöket is bevethet, például kötelezettségszegési eljárást indíthat.

Hogy kinek jó a rabszolgatörvény, azzal részletesen foglalkoztunk legutóbbi print kiadásunkban.

Kinek jó a rabszolgatörvény?

Magyar Narancs annak járt utána, hogy kinek állt érdekében szabadjára engedni a túlóráztatást és mi várható a javaslat életbe lépése után. Ez nem lehet több üres blöffnél - állítja reménykedve Balczer Balázs, a Vasutasok Szakszervezetének jogtanácsosa a Munka törvénykönyvének „rabszolgatörvényként" elhíresült módosítási javaslatáról.

Neked ajánljuk