Az év választási ígérete: szobát kaphat Orbán a Terror Házában

Belpol

A Terror Házába való diktátornak nevezte Orbán Viktort Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke. A miniszterelnök hungarocellből formázott bronzszobrát a Szolidaritás második szülinapján, egy Bajnai Gordont és Dopemant is felvonultató rendezvény után vitték az Andrássy útra.

„Egy értelmiségi számára túl korainak és durvának tűnhet ez a fajta kampány, de az embereket muszáj fölrázni a választásokig” – nagyjából ez az általános vélemény rajzolódott ki a Szolidaritás második születésnapjára érkezettekkel való beszélgetéseimből. Azt azért többen elismerték, hogy Dopemant túlzás volt a színpad közelébe engedni.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Szeptember 29-én délután nagyjából 1500-an gyűltek össze a Clark Ádám téri demonstrációra, a megjelentek kedvezőtlen korösszetételének illusztrálására pedig legyen elég annyi, hogy még rajtam is számon kérték, miért nem hoztam magammal több fiatalembert. Székely Sándor Szolidaritás-alelnök beszéde alkalomhoz illően a mozgalom eddigi sikereinek és kudarcainak felsorolásával indult, majd kitért az ellenzéki együttműködésre is, mely Székely szerint már létrejött, de a jövőben ki fog bővülni. A beszéd végén előkerült Orbánisztán és a Magyar Köztársaság ellentéte, valamint az ellenzéki összefogást szimbolizáló magyar zászló, de a későbbiek fényében mindezek inkább tűntek a Fidesz felé tett udvarias gesztusoknak, mint a valódi retorikai hadviselés elemeinek.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 vezetője ugyanis sietett kihasználni a fideszes pártkongresszus és a bajai választási csalás jelentette magas labdákat, és szokatlanul heves komcsizásba kezdett. „A Fidesz úgy tiporja a jogot, úgy hazudik az állami híradókban, a Simicska-plakátokon és az aláírandó kérdőíveken, mint azt a kommunisták tették. A rendszer legádázabb ellenségeiből a fideszes politikusok a legszorgalmasabb tanítványokká váltak. Előre szólok: a felcsúti stadion nem fog elférni a Szoborparkban” – mondta Bajnai, aki azért azt sem felejtette el teljesen, hol van, és a kormány szociálpolitikájáról is volt egy-két keresetlen szava. Konkrétan új szolidaritási szerződést ígért, hiszen a régi felbomlott Lázár János (Bajnai szerint „a második ember”) híres „mindenki annyit ér, amennyije van” kijelentésének pillanatában. „Azt felejtették el hozzátenni, hogy mindenkinek annyija lesz, amennyit a Fidesz ad neki” – ironizált Bajnai. Szerinte a társadalomnak kutya kötelessége segíteni azokon, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, a szegényeknek pedig szintén kötelességük mindent elkövetni azért, hogy élni tudjanak a felkínált lehetőséggel és kitörjenek helyzetükből, vagy legalább gyermekeik felemelkedését megalapozzák.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A hallgatóság figyelmesebb része az őszödi beszédre való utalásokat is kihallhatott Bajnai beszédéből (a Fidesznek azért kellett csalnia, mert korábban lopott és hazudott; reggel, délben és este), és erre csak ráerősített Veszprémi Erzsébet azzal az állításával, hogy a tudatosan romboló kormányzásnál még azt is könnyebb lenne megbocsátani, ha elkúrták volna. Dopeman Bazmeg! című számából sajnos szemérmesen kihagyták az MSZP-re és Gyurcsányra vonatkozó részeket, nyilván abból a megfontolásból, hogy a másfél ezer gengszterrapet hallgató nyugdíjas önmagában is elég szürreális látvány lesz. Az is volt, különösen amikor a rapper a „menned kell” rigmussal sikeresen be is vonta közönségét a hungarocell-Orbán ledöntése előtti várakozás feszült pillanataiba. A szobor végül Kónya Péter beszéde után dőlt le, aki a „van fény az Alagút végén” félmondattal kétségkívül megnyerte a nap poénja versenyt. Tahóságban viszont ismét Dopeman volt a befutó: következetes Orbán Viktóriázására más magyarázatot nem találtam, minthogy a rapper mulatságosnak tartja, ha valaki nő.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A lefűrészelt hungarocell lábak a Clark Ádám téren maradtak, a tömeg ellenben becsületesen megindult a Hétköznapi Csalódások és a Kozmosz slágereinek nyomában, egyenesen az Andrássy út felé, hogy a Terror Házánál részese legyen egy utolsó elkeseredett kísérletnek, mellyel az ellenzék a kommunista tematika elrablását készíti elő a Fidesztől. A menetben találkoztam egy DK-s zászlót lengető bácsival, aki bízik az ellenzéki összefogásban, illetve Kónya Péterrel, aki szintén bízik benne, olyannyira, hogy helyi szinten a Szolidaritás aktivistái már együtt is működnek minden szóba jöhető erővel. A születésnapi tüntetést egyébként sikerként könyvelte el a Szolidaritás elnöke, „átadtuk azt a fő üzenetet, hogy nem félünk a diktatúráktól, és 2014-ben el fogjuk zavarni Orbán Viktort” – összegzett a narancs.hu-nak Kónya. Megtudtuk azt is, hogy a Szolidaritás az Együtt 2014-en belül is kiáll az elesettekért és hátrányos helyzetűekért. A harmincegy együttes egyéni választókerületi helyből ötöt kaptak a Szolidaritás képviselői, a listás helyek elosztásáról Kónya Péter még nem tudott beszámolni.

Figyelmébe ajánljuk