Ez ma a parlament – Fidesz-abszurd az Országgyűlésben

  • narancs.hu
  • 2013. szeptember 30.

Belpol

Puszta kampányeszközzé degradálta a Fidesz a klasszikus parlamenti ellenzéki műfajt, az interpellációt. Egy abszurd fideszes akció épp ma várható.

Interpellálni készül ma saját kormányát Németh Szilárd (a róla szóló portré itt olvasható), a Fidesz országgyűlési képviselője és rezsicsökkentés-felelőse „Várhatóan mekkora megtakarítást jelent majd a magyar háztartások számára a rezsicsökkentés november 1-jétől bekövetkező 3. lépése?” címmel. Németh a harmadik fázist annak ellenére kész tényként tálalja, hogy a vonatkozó rendelkezések még meg sem születtek. Sőt: az ezt célzó indítvány sem volt az Országgyűlés előtt az interpelláció benyújtásának napján, szeptember 25-én – az „egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáról” szóló javaslat csak két nappal később, 27-én érkezett be. El se hinnék: azt is Németh Szilárd jegyzi.

Németh Szilárd

Németh Szilárd

Fotó: MTI – Mathé Zoltán

A képviselő ezért akár önmagát is megkérdezhetné, nála jobban aligha tájékozottabb bárki is rezsiügyben – de hát a tévékamerák előtt a kormánynak kell megveregetni a saját vállát rezsiügyben, minél közelebb a választás, annál többször. Németh három hete is betámadott egyébként, „Folyamatosan csökkenő lakossági terhek, avagy sikeres volt-e a rezsicsökkentés?” címmel. Ezzel az erővel kérdezhette volna azt is, hogy „ugye, milyen jól csinálom, amivel megbízott a miniszterelnök?”

Az interpelláció eredetileg a mindenkori kormány elleni országgyűlési fellépés egyik ellenzéki eszköze. A rá adott kormányzati válasz elfogadásáról a parlament szavaz. Előfordul – volt rá példa korábban nálunk is –, hogy a kormányzattal elégedetlen kormánypárti képviselő interpellálja az általa támogatott kabinet valamely tagját. Az a fajta öninterpelláció, amely puszta kampányelemmé fokozza le e parlamenti műfajt, és amelynek egyetlen célja, hogy válaszukban a kormánytagok önmagukat és a politikájukat fényezhessék, bevett formává a Fidesz-kormányok alatt vált: már az első Orbán-kormány idején is rácsodálkozhattunk erre, de a dömping 2010 után következett: eddig a Fidesz 117, a KDNP 61 propaganda-interpellációt intézett a saját kormányához. De megérte: a rájuk adott mindegyik választ elfogadta az országház.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban részletesen olvashat e klasszikus ellenzéki műfaj cinikus kiforgatásáról.

Figyelmébe ajánljuk