Ez ma a parlament – Fidesz-abszurd az Országgyűlésben

  • narancs.hu
  • 2013.09.30 08:35

Belpol

Puszta kampányeszközzé degradálta a Fidesz a klasszikus parlamenti ellenzéki műfajt, az interpellációt. Egy abszurd fideszes akció épp ma várható.

Interpellálni készül ma saját kormányát Németh Szilárd (a róla szóló portré itt olvasható), a Fidesz országgyűlési képviselője és rezsicsökkentés-felelőse „Várhatóan mekkora megtakarítást jelent majd a magyar háztartások számára a rezsicsökkentés november 1-jétől bekövetkező 3. lépése?” címmel. Németh a harmadik fázist annak ellenére kész tényként tálalja, hogy a vonatkozó rendelkezések még meg sem születtek. Sőt: az ezt célzó indítvány sem volt az Országgyűlés előtt az interpelláció benyújtásának napján, szeptember 25-én – az „egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáról” szóló javaslat csak két nappal később, 27-én érkezett be. El se hinnék: azt is Németh Szilárd jegyzi.

Németh Szilárd

Németh Szilárd

Fotó: MTI – Mathé Zoltán

A képviselő ezért akár önmagát is megkérdezhetné, nála jobban aligha tájékozottabb bárki is rezsiügyben – de hát a tévékamerák előtt a kormánynak kell megveregetni a saját vállát rezsiügyben, minél közelebb a választás, annál többször. Németh három hete is betámadott egyébként, „Folyamatosan csökkenő lakossági terhek, avagy sikeres volt-e a rezsicsökkentés?” címmel. Ezzel az erővel kérdezhette volna azt is, hogy „ugye, milyen jól csinálom, amivel megbízott a miniszterelnök?”

Az interpelláció eredetileg a mindenkori kormány elleni országgyűlési fellépés egyik ellenzéki eszköze. A rá adott kormányzati válasz elfogadásáról a parlament szavaz. Előfordul – volt rá példa korábban nálunk is –, hogy a kormányzattal elégedetlen kormánypárti képviselő interpellálja az általa támogatott kabinet valamely tagját. Az a fajta öninterpelláció, amely puszta kampányelemmé fokozza le e parlamenti műfajt, és amelynek egyetlen célja, hogy válaszukban a kormánytagok önmagukat és a politikájukat fényezhessék, bevett formává a Fidesz-kormányok alatt vált: már az első Orbán-kormány idején is rácsodálkozhattunk erre, de a dömping 2010 után következett: eddig a Fidesz 117, a KDNP 61 propaganda-interpellációt intézett a saját kormányához. De megérte: a rájuk adott mindegyik választ elfogadta az országház.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban részletesen olvashat e klasszikus ellenzéki műfaj cinikus kiforgatásáról.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.