Palkovics "finomhangolná" az alapkutatások támogatási rendszerét

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 19.

Belpol

Egyeztetések kezdődnek az OTKA pályázatok bírálati folyamatáról.

Egyeztetések kezdődnek az alapkutatások támogatási rendszerének finomhangolásáról - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombat reggel az MTI-t. Mindezt azután, hogy nagy felháborodást okozott a tudományos közéletben, hogy az idei Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázatának augusztus végi eredményhirdetésekor az ITM, illetve a minisztérium alá tartozó Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) több ponton megváltoztatta a szakmai zsűrik és kuratóriumok által felállított rangsort.

A közlemény szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére még szeptemberben egyeztetések kezdődnek az innovációs tárca, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetősége között az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokhoz (OTKA) köthető pályázatok bírálati folyamatáról.

A párbeszéd célja az idén kísérleti jelleggel bevezetett tudományos értékelési rendszer finomhangolása annak érdekében, hogy az a jövőben még hatékonyabban tudja segíteni a bírálók munkáját, és használatát széleskörű szakmai konszenzus övezze. Az MTA mint a hazai tudományos közösség legfelsőbb testülete így az eddiginél jelentősebb szerephez juthat az OTKA pályázatok megújuló rendszerében - írták.

A jövő évi kiírás nagyobb keretösszeggel, érdemi egyszerűsítésekkel segítheti a kutatások hatékony finanszírozását, a források jobb hasznosulását. A 2021-es OTKA pályázatok feltételeit a minisztérium a kollégiumok és a tudományos közösség képviselőivel közösen, 2020 őszén dolgozza ki.

Azt írták, az OTKA pályázatok elsődleges célja a kutatói kiválóság támogatása. Ennek tudományosan is alátámasztott, objektív mércéje az érdemi mennyiségű publikáció, a publikációk idézettsége, ezen belül kiemelten a független hivatkozások száma. A cél olyan kutatások támogatása, amelyek vezető kutatói sokat és jó minőségben publikáltak, így várhatóan a jövőben is jól fognak teljesíteni a tudományterületükön. A nemzetközileg versenyképes kutatási projektek kiválasztásának alapvető feltétele, hogy az értékelés szakmai szempontjai olyan eszközrendszerrel egészüljenek ki, amely objektív mutatókon keresztül teszi mérhetővé a tudományos teljesítményt - hangsúlyozta az innovációs tárca.

A legjobb magyar kutatók kérik a kormánytól, hogy ne avatkozzon be a tudományos pályázatok elbírálásába

Azt írják, vissza kell vonni az OTKA-pályázatok sorrendjét felülíró döntést. Több mint 100, a Lendület-pályázaton vagy a European Research Council pályázatán nyertes magyar kutató tiltakozik a Palkovics László miniszter irányítása alatt álló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntése ellen, amellyel felülbírálták az idei OTKA-pályázatok szakmai értékelését, és olyanokat is a nyertesek közé emeltek, akiket a zsűri egyértelműen elutasított.

Figyelmébe ajánljuk