Az LMP az Alkotmánybíróságon támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet

Belpol

Egy kormány sincs Európában, amely a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd - hívja fel a figyelmet az ellenzéki párt.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a Parlament előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be: Az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet.

Lapunk is megírta: a napokban megjelent kormányrendelet megváltoztatja a fakitermelés szabályait azért, hogy télire legyen elég tűzifa. Ezzel kapcsolatban az ellenzéki politikus azt mondta, a rendelet felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni. Mint kiemelte, a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amely a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd. Ez nem is oldja meg az energiagondokat, hiszen például az ősszel kivágott fával alig lehet fűteni magas víztartalma miatt.

Az LMP politikusa szerint, bár a kormány 2050-re ígérte Magyarország klímasemlegességét, így ez még 2100-ra sem fog teljesülni. Schmuck Erzsébet hangsúlyozta:

az erdőknek nemcsak anyagi haszna van, nemcsak az számít, mennyi faanyagot lehet onnan kitermelni, hanem például oxigént ad, segít a hőszabályozásban, a víz megtartásában és az éghajlatváltozás megfékezésében.

Orbán Viktor hiányzott az iskolából, amikor az erdőkről tanultak, különben kormánya nem fogadta volna el ezt a „sorsrontó” rendeletet – jelentette ki Schmuck Erzsébet, valamint közölte: az LMP a jogszabály megsemmisítését kéri az Ab-tól.

Gál József, az LMP szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, a kormányrendelet visszavonása érdekében pénteken elindított petíciójukat 25 ezren írták alá három nap alatt. A párt szerint a legfontosabb, hogy minden otthonban legyen fűtés, de 12 év elhibázott energiapolitikája vezetett oda, hogy most ilyen rossz, kapkodó intézkedéseket vezetnek be. Az LMP folytatja a petíciót és megkeresi a parlamenti pártokat, hogy csatlakozzanak a „jövővédő” alkotmánybírósági beadványhoz, és így akadályozzák meg ezt a „bődületes őrültséget” – mondta Gál József.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk