Az LMP elismerte, hogy akadályozta saját kampányát

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2019. november 21.

Belpol

A Ron Werbernek kifizetett több mint 20 millió forintnál jóval többet tartalmaz az LMP és a tanácsadó peren kívüli megállapodása.

Ahogy arról a Magyar Narancs kedden beszámolt, peren kívüli megegyezéssel zárult az LMP és az izraeli tanácsadó pere. Ron Werber azért perelte be a pártot, mert szerinte az LMP megszegte a vele kötött szerződést, és több havi tiszteletdíját, felmerült költségeit és a sikerdíját sem fizették ki.

A Narancs.hu látta a megállapodást is, amiből nem csak az derül ki, hogy mennyit fizettek ki végül Ron Werbernek, hanem az is, hogy igaznak ismerik el a tanácsadó pártot ért vádjait. A keddi tárgyaláson amúgy azt is megtudtuk, hogy a megállapodást teljes terjedelmében csatolták a peranyaghoz, és azt iktatták a bíróságon.

A megállapodás szerint az LMP elfogadja mindazokat az okokat, amiket Werber felsorolt a tavaly választások előtt írt levelében, és amik miatt felmondta a szerződést.

Megkerülték

Ahogy az a lapunk által tavaly publikált levélből kiderül (itt lehet elolvasni teljes terjedelmében), Werber szerint a párt vezetése rendszeresen megkerülte őt olyan ügyekben, amelyek irányításával eredetileg őt bízták meg. A tanácsadó arra is utalt, hogy a pártvezetés – első sorban Szél Bernadett és Ungár Péter – kifejezetten elszabotálta a közös munkát.

Egymást szorítják: az LMP májusban

Egymást szorítják: az LMP 2018 májusában

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az is leírta akkor, hogy Szélék folyamatos késésben voltak, minden döntést az utolsó pillanatra hagytak, ezzel

„kulcsfontosságú kampányeseményeket téve középszerűvé, hatástalanná, sőt, néhány esetben kontraproduktívvá”.

Ezzel „ellehetlenítették” a Werberrel való együttműködést, ráadásul

„jelentősen csökkentik, de mindenképp veszélyeztetik a választási eredmények sikerét”.

A párt jelenlegi vezetése tehát elismerte, hogy az LMP egy évvel ezelőtti irányítói akadályozták a 2018-as választási kampányt. A saját kampányukat.

Azzal, hogy az LMP ennyire szembe megy önmagával, a párton belül sem elégedettek, ezért is ismerhettük meg a peren kívüli egyezség részleteit. Ebből az is kiderült, hogy az LMP mintegy kétszer annyit fizetett végül Werbernek, mint amennyiről eddig tudomásunk volt. A párt kifizette a tanácsadó hat hónapnyi munkabérét (18 ezer euró), a felmerült költségeit (16 ezer euró), ezen felül kötbért (6 ezer euró) és sikerdíjat is (25 ezer euró). Ez összesen mintegy 21,7 millió forint.

A párt a sikerdíj kifizetésén túl szóban is elismeri, Werber jóhiszeműen járt el és tevékenysége hozzájárult az LMP választásokon elért eredményéhez.

Ezzel gyakorlatilag írásba adta a párt, hogy Szél Bernadett és Ungár Péter hazudott azon a videón, amit a Magyar Narancs publikált.

Ezen ugyanis mindketten azt állították, Werbernek nem jár a sikerdíj, mert a választások előtt elhagyta a pártot, így nincs köze az elért eredményhez. Ez az a videó, ahol Ungár azt mondta szándékosan írta alá úgy a tanácsadó szerződését, hogy arra nem volt joga, arra számítva hogy akkor az nem is lesz érvényes.

Ungár Péter megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a megállapodást. Az LMP részéről Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségi titkára volt az, aki aláírta a peren kívüli megegyezést. Ő megkeresésünkre azt mondta, hogy minden vitás kérdésben meg tudtak egyezni Werberrel. Azt is elmondta, a maga részéről örül, hogy végre sikerült lezárni ezt az ügyet. Arra a kérdésre, hogy ha végül Werber minden követelését és állítását elfogadták, miért várták meg míg Werber bíróságra viszi az ügyet, Kanász-Nagy nem tudott érdemben válaszolni.

Szerettük volna megkérdezni Ron Werber véleményét is az ügyről, de nem reagált a megkeresésünkre.

Figyelmébe ajánljuk