Az MKB Bank nem veszítette el köztulajdonjellegét

  • narancs.hu
  • 2016. október 19.

Belpol

Megtudhatjuk, hogy kik az MKB Bank igazi tulajdonosai, ugyanis az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszéken pert nyertünk a jegybankkal szemben. Részletek a friss Magyar Narancsban.

Pert indítottunk annak érdekében, hogy a Matolcsy György vezette jegybanktól megtudhassuk, kik lettek az MKB Bank igazi tulajdonosai. Ez ugyanis szerintünk közérdekű adat. És nemcsak szerintünk, hanem az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítélete szerint is.

A 2014-ben állami tulajdonba került egyik legnagyobb hazai pénzintézetet a jegybank idén júniusban értékesítette szanálási eljárásban, ám máig nem szűnő spekulációk tárgya, hogy a nyertesként kihozott cégek – a Blue Robin Investments, a Minerva Tőkealap-kezelő és a Pannónia Nyugdíjpénztár – mögött valójában milyen tulajdonosi kör áll, magyarán kik a valódi tulajdonosok. (A részletekről lásd korábbi írásainkat: Titkok és remények, illetve Fedezékben) Kérdéssel fordultunk hát a jegybankhoz azt tudakolva, hogy a szanálási eljárás bizonyos időpontjaiban a megjelölt vevők milyen tulajdonosi szerkezettel rendelkeztek. Minthogy az Alaptörvény szerint közvagyon „átruházására vonatkozó szerződés csak olyan szervezettel köthető, amelynek tulajdonosi szerkezete átlátható”, a szanálási hatóságnak (az MNB-nek) a folyamat során azt is ellenőriznie kellett, hogy a fent nevezett nyertesek mögött milyen befektetői kör áll, azaz hogy kinek a megbízásából és érdekében tesznek vételi ajánlatot – azaz honnan jön a pénz? A jegybank ily módon adatokat kezel a valódi haszonhúzók, a tényleges tulajdonosok személyére vonatkozóan is, mert ezt igényli az átláthatóság kívánalma. Mivel az MNB megtagadta az adatok kiadását, a Transparency International támogatásával és a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda közreműködésével pert indítottunk, amit első fokon megnyertünk.

Az ügyben eljáró Uzsoky Ágnesnek, a Fővárosi Törvényszék bírájának az érvelése akár precedenst is teremthet az ehhez hasonló ügyekben – az igazi persze az volna, ha ezt a másodfokú bíróság is így látná. (Kizártnak tartjuk ugyanis, hogy a jegybank ne fellebbezzen.) Az ítélet értelmezését a friss Magyar Narancsban olvashatják, magát az ítéletet pedig – teljes terjedelmében – itt.

Figyelmébe ajánljuk