Az NNK majomhimlős eljárásrendje: 24 órán belül jelenteniük kell a háziorvosoknak gyanús eseteket

  • narancs.hu
  • 2022. június 2.

Belpol

A fertőzötteknek a kiütések teljes gyógyulásáig karanténban kell lenniük, de a kontaktszemélyeknek nem, nekik 21 napig ellenőrizniük kell magukon a majomhimlőre jellemző tüneteket.

Mint ismert, több európai ország mellett már Magyarországon is megjelent a majomhimlő. Müller Cecília közlése szerint a fertőzést egy 38 éves férfinél diagnosztizálták, a járványügyi szakemberek egyelőre vizsgálják, járt-e külföldön.

A magyarországi eset bejelentésekor az országos tiszti főorvos elmondta azt is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ már kiküldte az egészségügyi szolgáltatók részére a betegségről a tudnivalókat, az eljárásrendet, a járványügyi teendőket. A hvg.hu birtokába került ez a dokumentum, mely amellett, hogy felsorolja a fertőzés jellegzetes tüneteit, tanácsokat is ad az orvosoknak, mi a teendő, ha praxisukban majomhimlő gyanúja merül fel.

Az NNK szerint az orvosoknak akkor kell gyanakodniuk, ha az orvoshoz forduló beteg kiütése más okkal nem magyarázható, és emellett egyéb tünet is jelentkezik, például 38,5 fok feletti láz, fejfájás, hátfájdalom, fáradtság, vagy a nyirokcsomó gyulladása. A majomhimlő gyanúját erősítheti az is, ha a páciens az anamnézis alapján a tünetek kezdetét megelőző 21 napban szoros kapcsolatban állt majomhimlős beteggel, vagy majomhimlő szempontjából endémiás országban járt.

A diagnózist minden esetben laboratóriumi vizsgálattal kell igazolni, melyhez a beteg bőrelváltozásából kell mintát venni. Ezzel párhuzamosan az orvosnak 24 órán belül jelentenie kell a megbetegedést, illetve annak gyanúját az NNK rendszerébe.

A majomhimlő gyanújának felmerülésekor a kezelőorvosnak tájékoztatnia kell a beteget arról is, hogy

a fertőzőképesség megszűnéséig, azaz a kiütések teljes gyógyulásáig el kell különítenie magát, kerülnie kell az immunkompromittált személyekkel, továbbá a háziállatokkal való kapcsolatot. A szexuális kapcsolat tilos.

A jelentés szerint az NNK munkatársai járványügyi vizsgálatot is végeznek, összegyűjtik azokat a szoros kontaktokat, akikkel a beteg az elmúlt 21 napban kapcsolatban állt. Ide tartozik az, akivel a beteg direkt fizikai kontaktusba, szexuális kapcsolatba került vagy egy háztartásban él, valamint a megfelelő védőfelszerelés nélkül a beteget vizsgáló egészségügyi dolgozó.

A szoros kontaktoknak 21 napig ellenőrizniük kell magukon a majomhimlőre jellemző tüneteket, és ha azok megjelennek, azonnal értesíteniük kell a járványügyi hatóságot. Nekik azonban – a beteggel ellentétben – nem szükséges karanténban lenniük, azonban 21 napig tartózkodniuk kell a szextől, a szoros fizikai érintkezéstől, illetve a házikedvencekkel való kapcsolattól. Kerülniük kell a gyermekeket, várandós nőket, immunkompromittált személyeket is.

Az NNK tájékoztatója szerint a vírus terjedésének kockázata a nem szoros kontaktusban álló személyek, azaz az átlag lakosság között alacsony. A vírus tünetei általában enyhék, a legtöbb ember néhány héten belül speciális kezelés nélkül is meggyógyul.

(hvg.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk