Az "orosz kémbank" és Putyin ellen tüntetett az ellenzék

"Ruszkik haza" - mondta Márki-Zay Péter. Vasárnap újabb tüntetés jön az MTVA székházánál.

Az orosz Nemzetközi Beruházási Bank és Putyin ellen hirdetett tüntetést az Egységben Magyarországért 6 órától a Clark Ádám térre.

A tüntetést az "orosz kémbanknak" is nevezett bank Fő utcai épületének közelében tartották. Az ellenzék a bank azonnali kiltiltását követeli.

A rendezvényen a meghívó alapján beszédet mondott volna Iványi Gábor lelkész, de őt végül a párbeszédes Tordai Bence helyettesítette. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt viszont megjelent a tüntetésen.

 
Fotó: Sióréti Gábor 

Tordai arról beszélt, hogy Orbán haverjának politikája vezetett a háborúhoz. Orbán vált Putyin leghűségesebb pincsijévé, és most is azon dolgozik, hogyan lehet lassítani a NATO válaszát az orosz agresszióra.

A politikus szerint most kiderült, milyen fontos lenne, hogy Magyarország függetlenedjen az orosz gáztól, Orbán azonban az elmúlt 12 évben kiszolgáltatta Magyarországot az oroszoknak. 

Hazaárulónak nevezte a miniszterelnököt, megemlítva a Paks 2 beruházást, az orosz beruházási bankot, az orosz metrókocsikat és az oroszoknak adott letelepedési kötvényeket. "Magyarország a KGB lerakata lett" - mondta Tordai Bence. 

 
Fotó: Sióréti Gábor 

Szerinte miközben Orbán a békéről papol, kettős játékot játszik, nehezíti a közös uniós fellépést és ezzel veszélyezteti a kárpátaljai magyarok életét. 

"Elzavarjuk Orbánt?" - kérdezte a tömegtől, amire nem meglepő módon igenlő választ kapott.

Tordai méltatta a háborús menekülteknek segítő civileket, és elmondta, hogy adományokat is várnak a megjelentektől, ezeket a tüntetés után elviszik Záhonyba.

Felszólalt egy Marija nevű kijevi nő is, akit Vajda Zoltán képviselőjelölt tolmácsolt. Vajda korábban együtt dolgozott a nővel, most pedig befogadta a családjával együtt.

Az ukrán nő azt mondta, a háború ötödik napján menekült el a gyerekeivel és az anyjával, a férje maradt, hogy védje a hazáját. 

 
Fotó: Sióréti Gábor 

Azt mondta, Ukrajna erős, az oroszok viszont már félnek tőlük, civileket pusztítanak, ami háborús bűn. Megemlítette, hogy a gyerekei is gyártottak Molotov-koktélokat. "A mi világunk egy perc alatt megváltozott, és ha nem cselekednek az emberek, mindenkié megvaltozhat, mert Putyin egy atomgombon ül. Meg kell állítani az agresszort!" - figyelmeztetett. 

Felszólította a Budapesten és máshol élő oroszokat, hogy tiltakozzanak a háború ellen. "Dicsőség az ukrán hadseregnek, dicsőség Ukrajnának" - zárta beszédét.

Márki-Zay Péter először megköszönte az adományokat, majd Ferenc pápát idézve kijelentette, hogy a háború a politika és az emberség bukását jelenti. 

Szerinte Magyarországnak olyan kormánya van, amelyik 12 éve folyamatosan háborút vív valaki ellen, de eddig az összeset elvesztette: az államadósság ellenit, a nyugdíjak megvédéséért indított háborút, a rezsiharcot, az infláció és a migráció elleni háborúkat, a liberálisok elleni csatát és a Covid elleni háborút, ami eddig a legtragikusabb következményekkel járt.

Azért vesztette el Orbán a háborúit, mert a lopás érdekelte, nem a magyarok érdeke. Nem egy ilyen emberre, hanem egy valóban megfontolt és kiszámítható politikusra kell bízni az országot - mondta Márki-Zay.

Azt mondta, Orbán is felelős azért, ami Ukrajnában történik, mert mindenben Putyin igényeit szolgálta ki és akadályozta Ukrajna közeledését a NATO-hoz. Arra kéri a miniszterelnököt az ellenzék, hogy fejezze be a hintapolitikát és kössön ki nyugaton. 

 
Fotó: Sióréti Gábor 

"Ruszkik hata" - mondta MZP, és megjegyezte, most már mintha Orbán is ezt mondaná, pedig eddig Putyint szolgálta. Utalt arra, hogy a fideszes EP-képviselők is megszavaztak egy nyilatkozatot, ami alapján Paks 2 nem épülhetne meg és az orosz kémbankot ki kellene tiltani Budapestről. 

MZP szerint ha ezekbe tényleg beleegyezik a Fidesz, akkor már csak két követelésük van: Szijjártó Péter adja vissza a Szergej Lavrovtól kapott kitüntetését, és fejezzék be az orosz propagandát a köztévében és a KESMA kiadványaiban. 

Azt is mondta, hogy Orbánék EU-s fegyvereket visznek Ukrajnába magyar gépen, miközben az ellenzéket vádolják ezzel. 

Magyarországot kizárólag az EU és a NATO tudja megvédeni, nem Orbán, akinek nem jött be a békemissziója - mondta Márki-Zay. 

Azt ígérte, vasárnap újabb tüntetést szerveznek az oroszbarát propaganda ellen az MTVA székházához. 

Megköszönte, hogy a magyarok megmutatták, hogy tudnak emberségesek lenni, és azt mondta, az emberség nem bukhat meg. Méltatta a segítséget felajánló egyházakat és önkormányzatokat is. 

Márki-Zay Péter abban bízik, hogy Putyin csak fenyegetőzik és a józan ész nevében nem lesz atomháború. Április 3. után pedig eljöhet az emberség kormánya, amelyik mindnkiről gondoskodni fog.

A helyszínen lévő tudósítónk szerint a megjelentek közül sokan ukrán nemzeti színű szalagot viseltek a szolidaritás jelképeként. 

 
Fotó: Sióréti Gábor 

A tüntetés elején szórványos "idi na huj!", vagyis "húzz a faszba!" bekiabálásokat lehetett hallani, a mondatot a Kígyó-sziget védői tették világhírűvé, akik egy támadó orosz hadihajó személyzetének válaszolták ezt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk