Az orosz külügy történelemhamisítással vádolja Orbánt

  • narancs.hu
  • 2020. október 30.

Belpol

Marija Zaharova keményen beszólt a miniszterelnöknek.

"Durván kiforgatta a történelmi igazságot" Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a "szovjet megszállás emlékművének" nevezte a budapesti Szabadság téren felállított obeliszket, Moszkva fellép a "történelemhamisítás" ellen - közölte Marija Zaharova az orosz külügyi szóvivő.

Orbán október 27-én avatta fel George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrát, és avató beszédében azt mondta, hogy "a tér egyik oldalán itt van a német, a másikon pedig a szovjet megszállás emlékműve. Ez is világos üzenet: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók vagy a szabadság mellé állsz.” Zaharova meglehetősen kifogásolja ezt az állítást, mivel a szovjet megszállás emlékművének nevezett szobor valójában a nácik ellen harcoló elesett szovjet katonáknak állít emléket.

"Az effajta kijelentések durván kiforgatják a történelmi igazságot és a második világháború eseményeit, amelynek végeredményét a nürnbergi bíróság megfelelő ítéletei rögzítették. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a horthysta Magyarország, Adolf Hitler legközelebbi szövetségese, aktív szerepet játszott Csehszlovákia felosztásában és a Jugoszlávia elleni hitleri agresszióban, 1941. június 27-én kezdeményezőleg csatlakozott a náci Németország Szovjetunió elleni támadásához és a megszállt területeken a békés lakosság és a szovjet hadifoglyok ellen elkövetett tömeges bűncselekményekkel tüntette ki magát" - írta Zaharova.

Figyelmébe ajánljuk