Az országos tisztifőorvosok csak úgy jönnek-mennek, Kásler megint kinevez egyet

  • narancs.hu
  • 2018. december 1.

Belpol

Érdekesen alakul a hazai közegészségügy és járványügy vezetése.

Mondhatni fogyó kellék az országos tisztifőorvos Magyarországon, olyan gyorsan cserélődnek. Az Index úgy tudja, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megint kinevez valakit a posztra.

A korábbi tiszti főorvost, Kovács Attilát november 21-én mentette fel Kásler, akinek helyére néhány nappal később Szabó Enikőt, az eddigi helyettes tiszti főorvost nevezték ki. De a lap szerint a címet nem tartja meg, ugyanis újabb személy lép színre országos tiszti főorvosként a Nemzeti Népegészségügyi Központban.

A posztra az Index szerint Müller Cecília Fejér megyei tisztifőorvos kerül, helyettesei pedig Szabó Enikő és Surján Orsolya lesznek.

A Kásler-féle Nemzeti Népegészségügyi Központ eddig kifejezetten hektikusan működött. Érdekesen alakul a hazai közegészségügy és járványügy vezetése.

A távozott Kovács feladata lett volna az új népegészségügyi program kidolgozásának és végrehajtásának koordinálása. Leváltása után is még ő maga intézkedett vezetőként. Menesztését is csak az újságból tudta meg.

Kásler rendre a megelőzés fontosságáról és a nagy országos szűrések elindításáról beszél. De például a vastagbélszűrési programban máig nem végeztek érdemi szűrést a lap szerint.

A tavaszi kormányváltás után Kásler Miklós miniszter jelentős személyi és szervezeti átalakításokba kezdett a minisztériumban és a háttérintézményeknél. Hónapok teltek el úgy, hogy számos fontos területnek nem volt vezetője.

Figyelmébe ajánljuk