Az ukrán külügyminiszter is nyilatkozott a Gazprom miatti ukrán-magyar konfliktusról

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 28.

Belpol

 Szerinte Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra, amit nem hagynak válasz nélkül.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.

 Kuleba az ICTV ukrán televízióban beszélt erről hétfő este, nyilatkozatát másnap reggel idézték ukrán hírügynökségek.

"Van itt nekünk egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, emellett pedig különleges kapcsolatai vannak Oroszországgal, és csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra, kizárva az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási sémából.

Ez csapás, és mi megfelelőképpen fogunk rá válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés" - fogalmazott Dmitro Kuleba.

A tárcavezető szerint mindazonáltal az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság tervezett ülését, amelyet a két külügyminiszter társelnökelnökletével tartották volna meg szeptember 29-30-án, még az orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása előtt "mondták le".

"Tudtuk, hogy odarepül (Budapestre) az orosz küldöttség, és aláírják a megállapodást. És ők, aláírva ezt a megállapodást, már tisztában voltak az álláspontunkkal. Ez nemcsak politikai lépés lesz, ami a kétoldalú együttműködés legfőbb szervét jelentő bizottság ülésének lemondása. Más lépéseket is teszünk Ukrajna nemzeti érdekeinek védelméért ebben a helyzetben" - hangsúlyozta Kuleba, további részletekbe nem bocsátkozva.

Hétfői hivatalos közleményében az ukrán tárca azt írta: Kijev az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

A tárcavezető az interjúban azt is kifejtette: nem gondolja, hogy Magyarország az orosz politika prizmáján keresztül látja Ukrajnát.

"Ők más játékot folytatnak, és ez a játék abban nyilvánul meg, hogy párhuzamosan érjenek el haladást a kapcsolatokban Ukrajnával és a kapcsolatokban Oroszországgal. De ez a játék nem folytatható örökké, előbb-utóbb konfliktusba torkollik"

- tette hozzá Dmitro Kuleba.

Az ügyben Szijjártó Péter is felszólalt ma reggel közösségi oldalán, hangsúlyozva, hogy behívatta az ukrán nagykövetet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.