Szijjártó ráncba szedné Ukrajnát

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 28.

Belpol

Bekérette a nagykövetet, mert az ukránok megtámadták a Gazprommal kötött szerződést.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán közölte, hogy bekérette magához Ukrajna nagykövetét, ugyanis "a szuverenitás megsértésére tett kísérletnek" értékeli, hogy Ukrajna az Európai Bizottságnál támadja meg Magyarország Gazprommal kötött szerződését.

"Tegnap aláírtuk a hazánk gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal. Ez nagy siker, mert egyrészt a mai bizonytalan világban mindennek, ami kiszámíthatóságot biztosít, nagy értéke van, másrészt pedig olyan árformulában állapodtunk meg, mely biztosítja a rezsicsökkentés eredményeinek hosszútávú fenntartását" - magyarázza Szijjártó.

Hozzáteszi, hogy "mélységesen felháborítja" az ukrán kormány azon döntése, mely szerint az Európai Bizottságnál támadják meg ezt a szerződést.

Tegnap aláírtuk a hazánk gázellátását a következő tizenöt évre garantáló szerződést a Gazprommal. Ez nagy siker, mert...

Posted by Szijjártó Péter on Monday, September 27, 2021

Szijjártó szerint "az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről" állapodik meg Magyarország.

"Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését" - írja Szijjártó.

Ez szerinte "barátságtalan lépés", főleg "azon sok támogatás (lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása) után, amit Ukrajna eddig tőlünk kapott".

Szijjártó a szuverenitás megsértésére tett kísérletet kikéri magának, és hozzáteszi, hogy az ukrán nagykövetet mára bekérette a Külügyminisztériumba.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk