Veszélyben a Fertő tó

Az utolsó cseppig

Belpol

45 milliárd forint közpénzből építenek százszobás szállodát, apartmanházakat és számos sportlétesítményt a Fertő tó világörökségi oltalom alatt álló partján. A beruházó szerint nem történik természetkárosítás, az UNESCO viszont már jó ideje kéri a kormányt, hogy állítsa le a projektet.

A Fertő tó és környéke 1991 óta Ausztriával közös nemzeti park, és Ausztria és Magyarország közös kezdeményezésére 2001 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A tó különleges és védendő terület, a kiterjedt nádas ritka madarak fészkelőhelye. A Fertő–Hanság Nemzeti Park Fertő-táji területén lévő világörökségi rész 74 716 hektár, ebből magterület (vagyis az a zóna a nemzeti park területén belül, ahol békén kell hagyni az élővilágot) 68 369 hektár. A Fertő tó emellett Natura 2000 minősítéssel is rendelkezik, a kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek védelmét biztosító ramsari egyezmény védett területe, továbbá az Europarc Szövetség által védett, országhatáron átnyúló terület. Mindezek ellenére a magyar kormány úgy gondolja, hogy ideális helyszín egy ilyen gigaberuházásra: négycsillagos, százszobás szállodát, huszonhat apartmanházat építenek közvetlenül a tó partjára, pontosabban a tómederbe – a beruházó az állami tulajdonú Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. Az építkezés 60 hektáron folyik, több mint nyolcszáz autó számára alkalmas parkoló, fedett sportkomplexum, közel ezer vitorlást befogadó kikötő épül; a tervek szerint 34 ezer négyzetmétert építenének be.

„Egy rég várt fejlesztésnek lehetünk tanúi a Fertő-parton, aminek köszönhetően az elmúlt évtizedekben folyamatos minőségromlást megért vízi telep megújul, és modern, családbarát közösségi turisztikai térrel várja majd az ide látogatókat” – olvasható az építkezést bemutató honlapon. A „rég várt” fejlesztés ellen azonban az elmúlt években számos természetvédelmi szervezet és a helyiek is tiltakoztak. Az UNESCO tavaly nyáron az építkezés azonnali leállítását kérte a magyar kormánytól.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk