Tartalom

MaNcs 34. évf. 11. sz. (2022-03-17)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A szégyen

Orbán, aki idegen közegben és valódi ellenféllel szemben többnyire zavartan és gyáván viselkedik, a sajátjai előtt a rettenthetetlen és tévedhetetlen vezető alakjában tetszeleg.

A szerk.

A szerk.

Egy egészen egyszerű kérdés

A közvetlen előjelek mérsékelten tűntek biztatónak. Március 15-én délelőtt a komplett magyar sajtó a békemenetnek nevezett Orbán-párti tömegrendezvénytől volt hangos, noha alig is volt szükséges azon bármit felhangosítani, hiszen a magyar állam gyakorlatilag korlátlanul bocsátott rendelkezésükre infrastruktúrát és pénzt.

Publicisztika

Duronelly Péter

Publicisztika

A sugárút végén

Új világrend jön a nemzetközi pénzügyekben is

Az 1910-ben az Egyesült Királyságban megjelent The Great Illusion című könyvében a brit munkáspárti parlamenti képviselő és újságíró, későbbi Nobel-békedíjas Norman Angell azt a feltevését járta körbe, hogy a 20. század elejére kialakult gazdasági kapocs a világ vezető hatalmai és az egész világgazdaság között ellenérdekeltté teszik az országokat a háborúzásban.

Vig Dávid

Publicisztika

Érvénytelen!

Az április 3-i népszavazásról és a kormányzati propagandáról

Napok óta szinte megbénít a háború borzalmairól szóló tudósítások sora. Elképedve állok a putyini agresszió előtt. Az elmúlt napokban igyekeztem segíteni biztonságba jutni azoknak az Ukrajnában élő barátaimnak, kollégáimnak, akik elhagyni kényszerültek otthonukat. Ilyenkor érezzük csak igazán, hogy mennyire lételemünk a biztonság, és milyen könnyen kerülhet veszélybe egy agresszív támadás esetén.

Erdős Attila

Publicisztika

Egy műtét, kis pénz, sok műtét, sok pénz

Működhet-e az egészségügyben a teljesítménybérezés?

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő amellett érvel az RTL Klub reggeli műsorában, hogy a megnövekedett várólisták csökkentése érdekében be kellene vezetni az egészségügyben a teljesítményfüggő bérezést. A hálapénzes időkben – magyarázza – az orvosok érdekeltek voltak a minél több műtét elvégzésében, de a hálapénz kivezetésével és a jelentős béremeléssel ez a motiváció eltűnt. Az orvosok alapjáratba kapcsoltak, nem hajlandók megszakadni a munkában – vagyis kell a plusz­ösztönzés.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Nyelvek, nácik, identitások

A média minden csatornáján valósággal ömlenek a hírek és álhírek az ukrán válságról. Ebben az írásban a válság nyelvi-etnikai hátteréről lesz szó, illetve ennek a politikával és a „speciális katonai művelettel” való állítólagos kapcsolatáról.

Külpol

Interjú

Külpol

„Mi finanszírozzuk Putyin háborúját”

Jaksity György közgazdász

Komoly próbatétel elé állítják Európa – és Magyarország – gazdaságát az Oroszország elleni szankciók. De még nehezebb helyzetbe kerülhet Oroszország, amelyet az új leosztás gazdaságilag is közelebb sodorhat Kínához. A Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnökét faggattuk.

Az orosz hadsereg Szíriában

Külpol

Polgári célpontok

Mariupol szülészetének szétbombázása sokkolta a külvilágot – a képek az orosz hadsereg korábbi szíriai brutalitását idézik fel. De mi is történt Szíriában, hogyan kerültek oda és mit műveltek az oroszok, s mi köze ehhez Barack Obamának?

Belpol

Átírja-e a háború a választási esélyeket Magyarországon?

Belpol

Az új kampány

Vajon a biztonság iránti vágy, vagy a Kelet–Nyugat dilemma fogja erősebben befolyásolni az ingadozó választók szavazatát április 3-án? Ezen múlhat, hogy melyik politikai oldal profitál a háborús helyzetből. Az első hetekből valószínűleg a Fidesz jött ki jobban, de a háború gazdasági következményei még fájhatnak a kormánynak.

Sokan jutottak hamis magyar útlevélhez

Belpol

Amerikába mennének

Az Egyesült Államok tavaly februártól nem engedélyezi a külföldön született magyar állampolgárok egyszerűsített beutazását, mivel nem uniós állampolgárok sora élt vissza a magyar útlevéllel. Ami a magyar honosítási rendszer hiányosságai és korrupt hivatalnokok miatt vált lehetségessé.

Veszélyben a Fertő tó

Belpol

Az utolsó cseppig

45 milliárd forint közpénzből építenek százszobás szállodát, apartmanházakat és számos sportlétesítményt a Fertő tó világörökségi oltalom alatt álló partján. A beruházó szerint nem történik természetkárosítás, az UNESCO viszont már jó ideje kéri a kormányt, hogy állítsa le a projektet.

Hivatali packázás a hadiárva-ellátást igénylő idős emberrel

Belpol

A megtalált eltűnt

Nyolcévesen látta utoljára a háborúba induló apját, és 85 évesen tudta meg róla, hogy az egyik harkovi tömegsírba temették el 1946-ban. A hadiárváknak járó szerény apanázs folyósítását eddig kétszer tagadták meg tőle, de a férfinak az fáj a legjobban, hogy szerinte csalással is meggyanúsították.

Kritika

Opera

Kritika

Ládafia

Erkel Ferenc: Hunyadi László

Jó Don Giovannit vagy Rigolettót ezerfelé találhatunk: lemezen és DVD-n, a térben utaz­va és az időben visszaugorva egyaránt. Erkel operáival egészen más a helyzet, hiszen ezek csak nekünk, magyaroknak fontosak – már ha fontosak egyáltalán, mert ezzel kapcsolatban bizony számos jel szerint van helye némi kételynek.

Kiállítás

Kritika

Egy korty élet

Úti cél: remény

Talán kevéssé maradt meg a köztudatban, mekkora nyomorban élt Magyarország lakosságának nem kis része a 20. század tízes–húszas éveiben. Előbb az első világháború gatyásította le a magyar társadalom addig középosztályi jómódban élő rétegeit is, azután jött a háborúvesztés utáni káosz, a forradalmi, majd az ellenforradalmi időszak.

Könyv

Kritika

Capriccio elveszett gyerekhangra

Max Porter: Lanny

Technikailag bravúros, játékos, experimentális költői próza. Posztromantikus mese, amely az ukrajnai háború hatására a mára végleg odalett naivitást ünnepli.

Lemez

Kritika

Élet a halál után

Tangerine Dream: Raum

Amikor Edgar Froese, a Tangerine Dream (TD) alapítója és majd’ fél évszázadig egyetlen állandó tagja 2015 januárjában tüdőembóliában elhunyt, sokan vélhették úgy, hogy a zenekarnak vége.

Lemez

Kritika

Defektes duó

Tears for Fears: The Tipping Point

A „diszfunkcionális duó” kifejezés hallatán elsőre mindenkinek a Simon & Garfunkel ugrik be, de hasonló a helyzet a Tears for Fears tagjaival is. Utóbbi kettős most épp jó fázisban is van, rá­adásul bő 17 év után új lemezt adott ki The Tipping Point címmel. Az album kapcsán érdemes egy kicsit a korábbi pályafutásukra is visszatekintenünk.

Színház

Kritika

Párhuzamos valóságban

Sziget

Egy szóval sem említette senki az ukrajnai háborút: mintha az elménk ellenállna a párhuzamok (hangos) végiggondolásának. A valóság árnya így is nyomasztóan telepedett rá a Káva legújabb, felnőtteknek szánt komplex színházi nevelési előadására.

Színház

Kritika

Kinyíltak tereink

Melancholy Rooms

Hat szobabelső bukkan fel gyors egymásutánban a teljes sötétségből, később ezeket váltakozva látjuk majd. Vagy épp szinte végtelenítve suhannak el egymás után. Mire beleszédülnénk, megállítják a forgószínpad pörgését, rövid jelenet következik. Hamar vált a kép: mintha különálló kisfilmek peregnének. Másfél óra után eszmélünk rá: egyetlen, hosszúra nyúlt klipet láttunk.

Színház

Kritika

Szorongók

Tünet Együttes: Nothing Personal

Szabó Réka, Szász Dániel és Peer Krisztián írt Boldizsár Ildikó meseterápiás módszerétől inspirálva meseszerű történetet – Boldizsár konzulensként segítette a munkát, Márkos Albert pedig zeneszerzőként s a csellójával. Hibrid műfajú előadás, ahol a tánc, a szöveg és a zene egyenrangú. Szabóék személyes élményekből kiinduló elakadástörténetekkel közelítik meg a kiégés jelenségét.

Zene

Interjú

Zene

„Rizikó nélkül nincs éneklés”

Károlyi Katalin énekesnő

Noha a hangja és az alapjai megvoltak hozzá, nem készült énekesnek. Azután mégis az lett. Számos kortárs zeneszerzőt megihletett. Énekesként járja a világot, emellett fotográfus is.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

C’mon C’mon – Az élet megy tovább

Élettapasztalatok, a világ folyását tárgyaló gondolatok továbbadására egy tanító-tanítvány viszonyban elmesélt kapcsolat szerfelett alkalmas.

Visszhang: animációs film

Visszhang

Pirula panda

A Pixar stúdió számtalanszor bizonyította, hogy képes a leglehetetlenebb hősöket is élettel megtölteni, és tartalmas történetet varázsolni köréjük.

Visszhang: lemez

Visszhang

Lavender Country: Blackberry Rose

Patrick Haggerty 1973-ban jelentette meg a Lavender Country debütáló lemezét, majd a kis példányszámban kiadott album szinte azonnal eltűnt a süllyesztőben, a frontember pedig szögre akasztotta a gitárt.

Visszhang: színház

Visszhang

Helló, Héraklész!

Tasnádi István kifejezetten a Budapest Bábszínház számára írta meg a görög mitológia e cégéres hősének dolgait tárgyaló darabját.

Interaktív
Színház
Film
Tudomány

A technológiai szankciók hatása Oroszországra

Tudomány

Sziget az áramlatban

Lehet-e élni Netflix és HBO nélkül? Mi történik, ha nem frissíthető a Windows? Felszállhatnak-e biztonsággal a repülők, ha nincs pótalkatrész és elmaradnak szervizszolgáltatások? Utánanéztünk, hogy mennyire áll meg az élet Oroszországban a Nyugat technológiai szankcióinak hatására.

Gasztro