Az MSZP és a BIT: A fiúk a politikában dolgoznak

  • 1997.05.15 00:00

Belpol

Nemrégiben töltötte be ötödik évét a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT), amely 1994-ben a törvényhozásba juttatott huszonkét országgyűlési képviselőt (közülük Kiss Péterből miniszter is lett), s amely ebben a ciklusban gyakorlatilag ellenőrzése alá vonta az ifjúságpolitika egészét. A szervezet életében a két héttel ezelőtti országos gyűlésükig nem történt jelentős változás: két évig Kiss Péter vezette a BIT-et, utána pedig Simon Gábor, akit éppen Kiss szemelt ki utódjául. A legutóbbi tisztújításon elnöknek választott Tóbiás József azonban már nem a Kiss Péter-i generáció embere.
Nemrégiben töltötte be ötödik évét a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT), amely 1994-ben a törvényhozásba juttatott huszonkét országgyűlési képviselőt (közülük Kiss Péterből miniszter is lett), s amely ebben a ciklusban gyakorlatilag ellenőrzése alá vonta az ifjúságpolitika egészét. A szervezet életében a két héttel ezelőtti országos gyűlésükig nem történt jelentős változás: két évig Kiss Péter vezette a BIT-et, utána pedig Simon Gábor, akit éppen Kiss szemelt ki utódjául. A legutóbbi tisztújításon elnöknek választott Tóbiás József azonban már nem a Kiss Péter-i generáció embere.

A BIT országgyűlési képviselői mára eltávolodtak szervezetüktől. A választások óta semmilyen komolyabb tisztséget nem vállaltak, inkább csak lobbiztak és lobbiznak a BIT-es elképzelések megvalósításáért. Egyik politikusuk szerint az MSZP-frakció Ifjúsági és Modernizációs Munkacsoportjának BIT-es tagjai az MSZP-n belül a centrumhoz tartoznak, ami általában azt jelenti, hogy oda szavaznak, ahol az erőt feltételezik. Például annak idején a pártban elég kevesen támogatták az elnökhelyettesi poszt létrehozását: a BIT e kevesek közé tartozott, s biztonsági politikájuk jegyében mindkét potenciális jelöltet, Katona Bélát és Kósáné Kovács Magdát alkalmasnak tartották a posztra. A pártban végül maradt az ügyvezető alelnöki poszt, de a lényeg az, hogy mindkét szocialista nagy emberrel maradt a szívélyes légkörű jó viszony.

Többek szerint korántsem biztos, hogy 1998-ban is lesz MSZP-BIT-megállapodás. Magyarország legkedveltebb napilapja például úgy tálalta Tóbiás egyedüli elnökjelöltségét, mint a szervezeten belüli azon igény megfogalmazódását, miszerint a BIT önállóbban működjék (s ehhez személycserére van szükség az élen).

Tóbiás József,

a BIT új elnöke

mindenesetre úgy véli: a BIT "a generációváltás ellenére" ismét megállapodik az MSZP-vel, hiszen elsősorban nem a szervezetet megjelenítő személyek, hanem "az értékek a fontosak". Igaz, hozzátette: arról még nem aktuális beszélni, hogy az új vezetés elindul-e maszopos színekben a következő választáson. Az elnök egyébként biztos abban, hogy a választási együttműködés jelentős szavazatokat hozhatna a szocialistáknak, ám ha ebből lesz is valami, arról legkorábban szeptemberben érdemes beszélni.

"Mindenképp szükség van stílusváltásra, s azt is szeretném, ha a jövőben hangsúlyosabban lennénk jelen a civil közéletben, a fiatalok mindennapjaiban" - mondja Tóbiás, aki nem érzi úgy, hogy az ő elnökké választása Kiss Péter bukását jelentené: "elismerjük a Péter nagyságát, aki kitalálta és létrehozta ezt a szervezetet". Minden párt ifjúsági szervezetével elképzelhetőnek tartja az együttműködést, s nem lát riválist az Ifjú Szocialisták Mozgalmában - bizony ilyenje is van már a Magyar Hazának. (A mozgalom hivatalosan az MSZP ifjúsági szervezete, bár ha a "nagyok" egyszerre tárgyalnának az ifjúszocikkal meg a baloldali ifjúsággal, "akkor biztos, hogy nem a BIT-eseket küldenék le kávéért", érzékeltette egy BIT-es vezető önérzetesen az erőviszonyokat.)

Simon Gábor exelnök két évig vezette a szervezetet, s a BIT megalakulása óta meghatározó személyiség volt. "Kipróbáltuk az ellenzékiséget, és egyszer csak a kormánypártivá válással szembesültünk, ami nem volt könnyű feladat", idézi föl a hőskort. Úgy véli, a szervezet úgymond kritikus hangvétele azonban megmaradt. Érzése szerint ő is "része lesz" az MSZP-BIT-megállapodásnak, vagyis ismét indul a választáson egyéniben, valamint listás helyre is számít. 1994-ben a BIT vezérkarából egyedüliként nem lett képviselő. Egyébiránt természetesnek tartja, hogy a BIT-ben az utána következő generáció vette át a hatalmat, nem érzi bukásnak a történteket: a jövőben tanácsokkal kívánja segíteni a szervezet munkáját.

A BIT feltehetően

soha nem lesz olyan erős,

mint manapság. Ellenőrzésük alatt tartják ugyanis a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítványt, az ő káderük Koncz István ifjúsági ügyekért felelős címzetes államtitkár. Az egykori zánkai úttörőtábor hasznosításába is van beleszólásuk egy, a zánkai közhasznú társaság mellett működő tanácsadó testület révén (egyetértésük nélkül semmi fontosat nem tehet a tulajdonos Művelődési Minisztérium nevében eljáró menedzsment).

Vélhetően azonban nem lesz ez mindig így: 1998-ban választások lesznek. Ha más kormány jön, a fiúk pár évig nyilván alámerülnek, jelesül: a politika helyett marad a gazdasági életben való sertepertélés; ott is jut hely számukra.

B. Z.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.