Az MSZP és a BIT: A fiúk a politikában dolgoznak

  • 1997. május 15.

Belpol

Nemrégiben töltötte be ötödik évét a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT), amely 1994-ben a törvényhozásba juttatott huszonkét országgyűlési képviselőt (közülük Kiss Péterből miniszter is lett), s amely ebben a ciklusban gyakorlatilag ellenőrzése alá vonta az ifjúságpolitika egészét. A szervezet életében a két héttel ezelőtti országos gyűlésükig nem történt jelentős változás: két évig Kiss Péter vezette a BIT-et, utána pedig Simon Gábor, akit éppen Kiss szemelt ki utódjául. A legutóbbi tisztújításon elnöknek választott Tóbiás József azonban már nem a Kiss Péter-i generáció embere.
Nemrégiben töltötte be ötödik évét a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT), amely 1994-ben a törvényhozásba juttatott huszonkét országgyűlési képviselőt (közülük Kiss Péterből miniszter is lett), s amely ebben a ciklusban gyakorlatilag ellenőrzése alá vonta az ifjúságpolitika egészét. A szervezet életében a két héttel ezelőtti országos gyűlésükig nem történt jelentős változás: két évig Kiss Péter vezette a BIT-et, utána pedig Simon Gábor, akit éppen Kiss szemelt ki utódjául. A legutóbbi tisztújításon elnöknek választott Tóbiás József azonban már nem a Kiss Péter-i generáció embere.

A BIT országgyűlési képviselői mára eltávolodtak szervezetüktől. A választások óta semmilyen komolyabb tisztséget nem vállaltak, inkább csak lobbiztak és lobbiznak a BIT-es elképzelések megvalósításáért. Egyik politikusuk szerint az MSZP-frakció Ifjúsági és Modernizációs Munkacsoportjának BIT-es tagjai az MSZP-n belül a centrumhoz tartoznak, ami általában azt jelenti, hogy oda szavaznak, ahol az erőt feltételezik. Például annak idején a pártban elég kevesen támogatták az elnökhelyettesi poszt létrehozását: a BIT e kevesek közé tartozott, s biztonsági politikájuk jegyében mindkét potenciális jelöltet, Katona Bélát és Kósáné Kovács Magdát alkalmasnak tartották a posztra. A pártban végül maradt az ügyvezető alelnöki poszt, de a lényeg az, hogy mindkét szocialista nagy emberrel maradt a szívélyes légkörű jó viszony.

Többek szerint korántsem biztos, hogy 1998-ban is lesz MSZP-BIT-megállapodás. Magyarország legkedveltebb napilapja például úgy tálalta Tóbiás egyedüli elnökjelöltségét, mint a szervezeten belüli azon igény megfogalmazódását, miszerint a BIT önállóbban működjék (s ehhez személycserére van szükség az élen).

Tóbiás József,

a BIT új elnöke

mindenesetre úgy véli: a BIT "a generációváltás ellenére" ismét megállapodik az MSZP-vel, hiszen elsősorban nem a szervezetet megjelenítő személyek, hanem "az értékek a fontosak". Igaz, hozzátette: arról még nem aktuális beszélni, hogy az új vezetés elindul-e maszopos színekben a következő választáson. Az elnök egyébként biztos abban, hogy a választási együttműködés jelentős szavazatokat hozhatna a szocialistáknak, ám ha ebből lesz is valami, arról legkorábban szeptemberben érdemes beszélni.

"Mindenképp szükség van stílusváltásra, s azt is szeretném, ha a jövőben hangsúlyosabban lennénk jelen a civil közéletben, a fiatalok mindennapjaiban" - mondja Tóbiás, aki nem érzi úgy, hogy az ő elnökké választása Kiss Péter bukását jelentené: "elismerjük a Péter nagyságát, aki kitalálta és létrehozta ezt a szervezetet". Minden párt ifjúsági szervezetével elképzelhetőnek tartja az együttműködést, s nem lát riválist az Ifjú Szocialisták Mozgalmában - bizony ilyenje is van már a Magyar Hazának. (A mozgalom hivatalosan az MSZP ifjúsági szervezete, bár ha a "nagyok" egyszerre tárgyalnának az ifjúszocikkal meg a baloldali ifjúsággal, "akkor biztos, hogy nem a BIT-eseket küldenék le kávéért", érzékeltette egy BIT-es vezető önérzetesen az erőviszonyokat.)

Simon Gábor exelnök két évig vezette a szervezetet, s a BIT megalakulása óta meghatározó személyiség volt. "Kipróbáltuk az ellenzékiséget, és egyszer csak a kormánypártivá válással szembesültünk, ami nem volt könnyű feladat", idézi föl a hőskort. Úgy véli, a szervezet úgymond kritikus hangvétele azonban megmaradt. Érzése szerint ő is "része lesz" az MSZP-BIT-megállapodásnak, vagyis ismét indul a választáson egyéniben, valamint listás helyre is számít. 1994-ben a BIT vezérkarából egyedüliként nem lett képviselő. Egyébiránt természetesnek tartja, hogy a BIT-ben az utána következő generáció vette át a hatalmat, nem érzi bukásnak a történteket: a jövőben tanácsokkal kívánja segíteni a szervezet munkáját.

A BIT feltehetően

soha nem lesz olyan erős,

mint manapság. Ellenőrzésük alatt tartják ugyanis a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítványt, az ő káderük Koncz István ifjúsági ügyekért felelős címzetes államtitkár. Az egykori zánkai úttörőtábor hasznosításába is van beleszólásuk egy, a zánkai közhasznú társaság mellett működő tanácsadó testület révén (egyetértésük nélkül semmi fontosat nem tehet a tulajdonos Művelődési Minisztérium nevében eljáró menedzsment).

Vélhetően azonban nem lesz ez mindig így: 1998-ban választások lesznek. Ha más kormány jön, a fiúk pár évig nyilván alámerülnek, jelesül: a politika helyett marad a gazdasági életben való sertepertélés; ott is jut hely számukra.

B. Z.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.