Az RTL-hírigazgató lemondása: Tisztáldozat

Belpol

Múlt kedden - a cég által kiadott hivatalos nyilatkozat megfogalmazása szerint - személyes okokra hivatkozva lemondott Krecz Tibor, az RTL Klub hírigazgatója, aki alig négy héttel korábban elnyerte a kereskedelmi tévét irányító részvénytársaság vezérigazgató-helyettesi tisztét is. Van, aki a távozás okaként egy botrányosra sikeredett tévéműsort vélelmez, mások szerint a történet megértéséhez feltétlenül tudnunk kell: a köztévére jellemző "finanszírozási anomáliák" immár a kereskedelmi tévénél is bevett gyakorlatnak számítanak.
Múlt kedden - a cég által kiadott hivatalos nyilatkozat megfogalmazása szerint - személyes okokra hivatkozva lemondott Krecz Tibor, az RTL Klub hírigazgatója, aki alig négy héttel korábban elnyerte a kereskedelmi tévét irányító részvénytársaság vezérigazgató-helyettesi tisztét is. Van, aki a távozás okaként egy botrányosra sikeredett tévéműsort vélelmez, mások szerint a történet megértéséhez feltétlenül tudnunk kell: a köztévére jellemző "finanszírozási anomáliák" immár a kereskedelmi tévénél is bevett gyakorlatnak számítanak.Tisztáldozat

Krecz Tibor március 28-i lemondása azért is volt meglepő, mert éppen ő volt az RTL Klub egyik legstabilabbnak számító vezetője. Krecz nagyban meghatározta a tévécsatorna arculatát is, ráadásul kevéssel távozása előtt lépett előre a cégen belüli vezetői hierarchiában. Kreczet egy alkalommal a nagyközönség is megismerhette a Heti hetes című műsor vendégeként, ám szereplése nem aratott osztatlan sikert házon belül.

Döntésének másnapján a legkülönfélébb találgatások keltek szárnyra: a Magyar Hírlap Krecz "konfrontatív habitusából eredő állandó konfliktusforrást" emlegetett, a Népszabadság szerint a hírigazgató "kifogásokat emelt bizonyos vezetők, illetve tulajdonosi körök" tevékenységével kapcsolatban.

Az ügy megértéséhez tudni kell: a magyar RTL-t az induláskor (1997 ősze) még Charles De Keyser, a belga RTL elnöke irányította, ám ő, tekintettel arra, hogy e kettős feladatot nem lehet huzamosabb ideig ellátni, hamarosan távozott. Helyére Kavas István, az Expressz hirdetési újság korábbi első embere került, de ő sem maradt túl sokáig a helyén, mert tavaly nyáron váratlanul leváltották; információink szerint a mostanival azonos indokkal s hasonló okok miatt. Ezután bő fél éven át a Dirk Geerkens, a cég belga vezérigazgató-helyettese irányította magyar RTL-t. Tavaly decemberig úgy tűnt (s információink szerint ezt támasztották alá a belga vezetők ígéretei is), hogy Krecz Tibor lehet az új vezérigazgató: ez értesüléseink szerint végül a magyar RTL vezetőinek a hírigazgató személyével kapcsolatos félelmein és ellenállásán bukott meg.

Mégis, alig egy héttel az Írisz TV kontra ORTT ügy - az RTL számára módfelett kedvező - lezárulta után lezajlott a kereskedelmi tévénél a régóta várt vezetőségváltás: Krecz vezérigazgató-helyettessé lépett elő (hírigazgatói posztjának megtartásával), Piller András volt pénzügyi igazgató lett az rt. új vezérigazgatója. Az igazgatótanács elnökeként pedig visszatért Charles De Keyser, az első vezérigazgató, aki még 1997-ben "kitalálta" Kreczet mint hírigazgatót (Krecz Tibor addig a Figyelő című gazdaságpolitikai hetilap felelős szerkesztőjeként működött, de külsősként 1996-ig dolgozott a Magyar Narancsnak is). Informátorunk szerint az új szereposztásban kulcspozíció jutott volna Krecznek, ami abból a szempontból érdekes, hogy a vezérigazgató-helyettes fontos változásokat tervezett az RTL Klub finanszírozásában. Terveihez új embereket szeretett volna behozni, többek között az RTL Klub némely igazgatói posztjaira (márpedig ezekből van egypár). A hírek szerint a produkciók finanszírozására szánt pénzeket nem mindig a legracionálisabb módon használják föl, amit Krecz a cégen belül többször kifogásolt, s nem rejtette véka alá a tévé logikusabb, ésszerűbb működését célzó terveit sem, amit számos érdekelt nem nézett jó szemmel.

A távozás közvetlen indoka - vagy ha úgy tetszik, lemondatásának ürügye - azonban nem ez volt. Egy múlt keddi felső vezetői értekezleten, amelyen elvileg a szeptemberben indítandó új műsorokat tárgyalták volna, mintegy napirend előtt a külföldi tulajdonosok képviselői az igazgatótanács elnökével az élen bejelentették: a Fókusz plusz előző szombati adása miatt megrendült a hírigazgatóba vetett bizalom, s a tulajdonosok immár nem érzik úgy, hogy Krecz képes volna teljesíteni a vele szemben támasztott elvárásokat. Krecz Tibor értett a szóból, s azon nyomban felajánlotta lemondását, amit rögvest el is fogadtak.

A lemondatás ürügyéül szolgáló műsorban egy amerikai tévétársaságtól átvett non-fiction erőszakfilmet sugároztak főműsoridőben (egy férfi brutálisan végez a feleségével), amely ellen panasz érkezett arra hivatkozva, hogy a műsor sértette számos - különösen fiatalkorú - néző "érzékenységét". Érdekesség, hogy a műsorért közvetlenül felelős szerkesztő (Kolosi Péter) megúszta az ügyet pénzbüntetéssel, no meg az is, hogy - mint egyik forrásunk fogalmazott - "nem a legkritikusabb hírműsorokat, az Országházat vagy az Aktákat, hanem éppen egy tévés bulvármagazint szedtek elő, amelyben amúgy is túltengett a baromság". Igaz, arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire kritikusak az előbb említett hírműsorok az utóbbi időben, mondjuk a most regnáló kormányzat irányában.

A váltás után rögvest elterjedt, hogy Krecz Tibor megüresedett helyét felajánlanák Bárdos Andrásnak. Ebből annyi igaz, hogy ideiglenesen Bárdost bízták meg a hírigazgatói poszt betöltésével (korlátozott jogkörrel), ám információink szerint a végleges jelölt kiválasztásánál egészen más helyen tapogatóznak a cég vezetői. Miután - sikertelenül - felajánlották ezt a posztot a vidéki tudósítói hálózat üzemeltetőjének, a legfrissebb hírek szerint Havas Henrik lehetne az új hírigazgató - már ha felkérik, s ha ezt Havas el is fogadja. Gyorsan kell dönteni, elvégre egy ilyen kulcspozíció sokáig nem maradhat betöltetlen egy vezető kereskedelmi tévénél. Szerettük volna az ügy kapcsán Krecz Tibort is megkérdezni, őt azonban lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

Krecz távozása nyomán további személyi változások várhatók az RTL Klubnál: tudomásunk szerint távozik Sipos Zoltán, az Akták egyik szerkesztője, és újabb lemondások is várhatók.

Barotányi Zoltán

Figyelmébe ajánljuk