Baján átvágtak egy nyári gátat, feljelentés lett belőle

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 24.

Belpol

A töltést az önkormányzat vágatta át a Nagy-Pandúr-szigeten, az ottani nyaralók, lakóházak gazdái szerint kár volt.

Hétfőn Bajánál tetőzött a Duna árhulláma, délután kettőkor 924 centiméteren állt, most már apadni fog. A helyi Nagy-Pandúr-szigeten a takarítás biztosan eltart egy ideig, és a vita is, hogy jó döntés volt-e az önkormányzattól szombaton 750 centiméteres vízállásnál átvágni a szigeten lévő nyári gátat. 

A Telex írásából az derül ki, hogy ott több tucat nyaralót és olyan házat is körülvett a víz, ahol laknak. A gát nyolc kilométer hosszú, elvileg lehetett volna magasítani, ezért azok, akiknek az ingatlanát védte volna a töltés, a nyilvánossághoz fordultak, és feljelentést is tettek az önkormányzat intézkedése miatt. 

A lapnak nyilatkozó egyik olvasó másfélmillió forintos kárról beszélt, ami amiatt keletkezett, hogy a víz elárasztotta a garázsát. Úgy tapasztalta, az önkormányzat nem segített eleget a védekezésben, és szerinte nem is kaptak időben értesítést. A feljelentésről azt mondta, nem háborúzni akarnak a helyhatósággal, hanem azt, hogy egyeztessenek a megoldásokról, és legközelebb ne foruljon elő ilyen helyzet. 

Az Országos Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Nagy-Pandúr-sziget a Duna árteréhez tartozik, „a nagyvízi mederben” van, a szigeten lévő nyári gát csak kisebb árhullámoktól véd.

Az érintett ingatlantulajdonosok panaszai miatt Nyirati Klára bajai polgármester a Facebookon közleményt tett közzé arról, miért döntöttek a nyári gát átvágása mellett:

Széll Péter alpolgármester pedig arról tájékoztatta a lapot, hogy a Nagy-Pandúr-szigeten lévő ingatlanok gazdáit szeptember 17-én írásban értesítették, hogy a közelítő nagy árhullám miatt a szigeten nincs lehetőség érdemi védekezésre. Az önkormányzat felszólította a tulajdonosokat, hogy szeptember 19-én délig hagyják el a szigetet és helyezzék biztonságba értékeiket, mert a víz el fogja önteni a területet. Ez a felszólítás azonban nem volt kötelező érvényű, ezért az ott élők fele, hetven-nyolcvan ember inkább maradt.

A helyi védelmi bizottság azért döntött a sziget gátjának átvágása mellett, hogy a gátszakadást megelőzze, vagy azt, hogy a víz átbukva rajta elsodorja és még nagyobb károkat okozzon. A bizottság jelen lévő tagjai egyetértettek a döntéssel, amit szombaton hajtottak végre. A kérdésre, miért nem használták ki a gát adottságait, és miért nem védekeztek vele inkább 850 centiméteres vízállásig, az alpolgármester azt felelte, ennek műszaki okai voltak. A gátat elvileg tényleg lehet magasítani 900 centiméteres magasságig, de egyes szakaszait nem lehet megközelíteni munkagépekkel, és olyan területen is húzódik a gát, amely nem az önkormányzaté.

Az érintett, kárvallott tulajdonosok azt is felhozták érvként, hogy a Nagy-Pandúr-sziget egy részét már átminősítették belterületté, és ezért is gondolták úgy, hogy védelmet érdemeltek volna az ingatlanok. Az alpolgármester erre azt mondta, hogy az átminősítés után sem változott a terület árvízvédelmi besorolása. Az ingatlantulajdonosok maguk külön védekeztek, de amit ők emeltek, 900 centiméteres vízállásnál már nem tudta megállítani a beáramló vizet.

 A címlapkép forrása Nyirati Klára Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk