Balaton-parti pénzszórás csókosoknak

  • narancs.hu
  • 2019. január 28.

Belpol

A hotelfejlesztési pályázatokon is azok nyerték a nagy pénzt, akiknek kellett.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program eddigi két legnagyobb milliárdos nyertese ugyanahhoz a kormányközeli tulajdonosi körhöz köthető.

Az MTÜ 2017-ben útjára indított programjával 2030-ig összesen 300 milliárd forint értékű szálláshelyfejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon, amelynek felét a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában adja. Az MTÜ eddig több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már 624 támogatói okiratot bocsátott ki. Az MTÜ honlapján a Napi.hu megtalálta a szerencsés vállalkozásokat.

A legnagyobb támogatásokat – minő meglepetés – kormányhoz közeli cégek nyerték el. A két legnagyobb nyertes ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz köthető. A szántódi, ötcsillagos Balaland hotel építésére 2,9 milliárd forintot kapott a 2017-ben alapított Szántód BalaLand Family (SZBFamily) Ingatlanfejlesztő Kft., a szintén ötcsillagos Grand Hotel Tokaj beruházására pedig szintén 2,9 milliárd forint pályázati pénz jutott a 2017-ben alapított Tokaj Csurgó Völgy (TVCS) Ingatlanfejlesztő Kft.nek. Cégadatbázisok alapján pedig kiderült, hogy az SZBFamily és a TVCS tulajdonosa is megegyezik: a 2017-ben alapított, a belvárosi Reáltanoda utcában székelő DLHG Invest Zrt.

A DLHG-ben igazgatósági tag Szepesi Richárd, a felesége Kante Awa és Bonnyai Péter. A többségi részesedés Kante Awa nevén van. Szepesi Richárd akkor lett szélesebb körben ismert, amikor eladta a hegyaljai Andrássy hotelt Mészáros Lőrinc cégének. Feleségének Kante Awának az édesanyja pedig Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak. Már 2000-ben közigazgatási államtitkár lett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol akkor Matolcsy volt a miniszter.

A TVCS-ben és a SZBFamily-ben is Vécsey Róbert az ügyvezető, aki 2003 és 2005 között a Quaestor Jelzálog Igazgatóságának elnöke volt.

Az „egyedi, karibi koloniális építészeti tematikájú” BalaLand Residence-ben 115 különböző méretű balatoni panorámás exkluzív apartman épül, amelyek felét már el is adták.

A Tihanyban készülődő beruházás is kapott 2,9 milliárd forint támogatást. A beruházó CDHT Hotel Projekt Kft-t 2018-ban alapították, az A8 Palace Hotel Zrt. tulajdonában van, amelynek igazgatósági tagja Garancsi István, Orbán- jól ismert építési vállalkozó kötélbarátja.

Hévízen 8 szolgáltató nyert összesen 640 millió forintot. Ebből Papp Gábor, a város fideszes polgármestere szerint 381 millió forintot az önkormányzat tulajdonában lévő Hotel Aquamarin kapott meg támogatásként. Manninger Jenő miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője pedig azzal dicsekedett, hogy választókerületében összesen mintegy 5,3 milliárd forintot sikerült elnyerni.

Nem maradt ki a pénzosztásból az OTP Bank sem. Csányi Sándor bankja a balatonszemesi Hotel OTP átalakítására és fejlesztésére kapott 536 millió forintot. Keszthelyen a Hotel Baron beruházásra 1,8 milliárd forint jutott a Minerva ingatlanbefektetési alapnak. A nagy pénzosztásból persze Siófok és Balatonfüred sem maradhatott ki. A Balaton északi fővárosában 1,7 milliárd forintból épülhet 66 szobás, négycsillagos hotel az SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft. jóvoltából, ahol az SZ. Z. monogram a zalakarosi Szabadics Zoltánt fedi. A Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. nyerte el korábban a zánkai gyermektábor víziközmű-infrastruktúrájának felújítását is.

A Kisfaludy programban meghirdetett felhívásokra összesen 1522 pályázat érkezett.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?