Balog Zoltán, a bőkezű popmecénás újra csenget egy kicsit

  • narancs.hu
  • 2018. február 15.

Belpol

Vajon ki lesz az első Máté Péter-díjas pacsirta?

Bővült az állami művészeti középdíjak sora: az emberi erőforrások minisztere Máté Péter-díjat alapított a könnyűzenei és dzsesszművészek elismerésére. A kitüntetést először a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adják át – írja az MTI arról a mai sajtótájékoztatóról, amit Balog Zoltán, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Frenreisz Károly rockveterán tartott.

false

 

Fotó: MTI – Mónus Márton

„Zenei díjakban nagyon kevés könnyűzenei előadó részesülhetett eddig, úgy éreztük, ebben aránytalanság van. A Máté Péter-díj birtokosai a miniszteri rendelet alapján jogosultak arra, hogy érdemes vagy kiváló művész elismerésre terjesszék fel őket. Minden évben három személy kaphatja a díjat” – mondta Balog Zoltán, hozzátéve, hogy szeretnék a megbecsülésüket és elismerésüket kifejezni azon zenei előadóművészek iránt,

akik mindennapjainkat zenével töltik meg.

„A Máté Péter-díj ugyanolyan állami művészeti középdíj, mint az Erkel Ferenc- vagy a Liszt Ferenc-díj, és idén szintén március 13-án adjuk át” – tette hozzá. A MTI tudósításából az is kiderül, hogy a Máté Péter-díj emlékéremmel, oklevéllel, pénzjutalommal (ez az illetményalap harmincszorosa, jelenleg mintegy 1,16 millió forint) és nyugdíj-hozzájárulással jár, utóbbi a Magyar Művészeti Akadémiától.

Neked ajánljuk