Baranyi Krisztina: A sajtó szabadsága Ferencvárosban is elesett

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Belpol

Úgy tűnik, Vágvölgyi B. András nem kerül vissza a kerületi lap főszerkesztői pozíciójába. Viszont a kiadó cég élére Hoffmann Györgyöt, Kálmán Olga férjét rakták be.

"A sajtó szabadsága Ferencvárosban is elesett. Vágvölgyi B. András nem kerül vissza a főszerkesztői pozícióba, és az újságíró szakma helyett politikusok fognak dönteni a következő főszerkesztő személyéről. A médiacég ügyvezetője pedig Kálmán Olga képviselő asszony férje lett" – írja Baranyi Krisztina a Facebook oldalán.

A ferencvárosi képviselőtestület a szerdai ülésen döntött a polgármester által előterjesztett azon kérdésről is, hogy a 9 magazin főszerkesztőjét "komolytalan indokkal és munkajogilag aggályos módon" elbocsátó cégvezetőt felmentsék-e. A Baranyival viaskodó ellenzéki képviselők ebbe belementek, de sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televíziós szakember, Kálmán Olga DK-s politikus férje kerüljön Hagymási helyére. Úgy tudni, Hoffmann nevét Torzsa Sándor, az MSZP-DK-frakció vezetője dobta be a semmiből, órákkal azután, hogy tárgyalni kezdték a témát.

Emellett DK-s javaslatra elfogadták azt is, hogy Vágvölgyi tartalomfejlesztési igazgató legyen, ami kiterjed a kerületi tévé, újság és a még nem létező, de tervezett online lap koordinálására. Vágvölgyi a testületi ülésen többször elmondta, hogy szívesen vállalja a feladatot, de ragaszkodik a főszerkesztői poszthoz is, mivel a munkatársai egységesen kiálltak mellette. Mindemellett figyelmeztette a képviselőket, ha nem orvosolják a helyzetet, munkaügyi pert indít, mert szerinte jogszerűtlenül rúgták ki. A szavazásdömpinget követően nincs garancia arra, hogy Vágvölgyi marad az újság élén.

Bár Baranyi Krisztina komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy Ferencvárosnak független helyi lapja legyen, a képviselőtestület, az ellenzék és a Fidesz-KDNP együttesen puccsolja ezt meg folyamatosan.

Mint ismert, Vágvölgyi B. Andrást májusban azonnali hatállyal bocsátották el a IX. kerületi önkormányzati lap, a 9 magazin főszerkesztői pozíciójából. Az önkormányzat Ferencvárosi Média Nonprofit Kft. nevű cégének vezetője, Hagymási Zoltán a kirúgást szerződésszegéssel indokolta, mondván Vágvölgyi köteles lett volna a munkát a munkáltató székhelyén végzezni, de májusban 5 napig nem jelent meg, és szabadságot sem kért. Vágvölgyi kirúgása tökéletesen mondvacsinált okból történt. A kerületi képvisek minden létező módszerrel igyekeznek akadályozni Baranyi Krisztina polgármesteri munkáját. Hol a kerület színházi pályázatát lehetetlenítik el, hol a sajtószabadsággal packáznak.

Vágvölgyit még az önkormányzattól független testület választotta ki nyílt pályázaton két éve.

A 9 Magazin munkatársai közleményükben azt írták, Vágvölgyi B. András "nevetséges indokkal végrehajtott eltávolítását" elfogadhatatlannak tartják, valamint a "lap integritása és a sajtószabadság elleni támadásnak" veszik. Kilátásba helyzeték, hogy amennyiben Várgvölgyi nem kerül vissza a pozícióba, a teljes szerkesztőség felmond.

(Facebook/Baranyi Krisztina)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.