Becsületsértési per lesz a tatabányai DK-botrányból

  • narancs.hu
  • 2021.10.14 15:39

Belpol

Lusztig Péter feljelenti Popovics Juditot, aki azt állította, a DK megakadályozta az indulását.

„Popovics Judit hazudik, amikor azt állítja, a Demokratikus Koalíció akadályozta meg, hogy elinduljon az előválasztáson” – reagált a DK a tatabányai jelölt és Márki-Zay Péter állításaira. 

Arról van szó, amivel Dobrev Klára és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltek vitája kezdődött: a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz tartozó tatabányai Popovics Judit azt mondta, amikor szóba került, hogy elindulna az előválasztáson, Lusztig Péter (DK) alpolgármester elhívta kávézni, arra kérte, inkább a családjával foglalkozzon a politika helyett, majd államtitkári pozíciót ajánlott neki azért cserébe, hogy ne induljon. Később állítása szerint azzal fenyegették, baja lehet a macskájának, a gyerekeinek, legvégül pedig szerinte maga Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke akadályozta meg az indulását.

A Demokratikus Koalíció közleménye emlékeztet, „az Országos Előválasztási Bizottság egyhangú szavazással, 6-ból 6 igen szavazattal döntött úgy, hogy nem veszi nyilvántartásba Popovics Juditot jelöltként, mert nem teljesítette a szükséges feltételeket. Vagyis mind a hat párt, köztük az azóta már Márki-Zay Pétert támogató Momentum is így szavazott. A Demokratikus Koalíció szeretné továbbra is felhívni mindenki figyelmét arra, hogy nem érdemes hazugságokat állítani, hiszen egyrészt elég hamar kiderül, ha egy Popovics Judit hazudik, mikor azt állítja, a Demokratikus Koalíció akadályozta meg, hogy elinduljon az előválasztásonállítást nem tud valaki bizonyítani, másrészt pedig így biztosan nem lehet kormányt váltani jövő tavasszal”.

A történtek miatt a DK és Lusztig Péter is feljelenti Popovics Juditot nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért, a párt szerint „Lusztig Péter nem ígért államtitkári pozíciót Márki-Zay emberének, és nem is fenyegette őt, a macskáját, a gyerekeit, vagy a szüleit.” 

Lusztig a 444-nek azt mondta, nem is érti, hogyan jutott eszébe Popovics Juditnak ilyesmi: áprilisban találkoztak utoljára egy tatai ellenzéki képviselő temetésén, és nem emlékszik, hogy kettejük között az előválasztás vagy az asszony jelöltsége szóba került volna.  Az alpolgármester visszanézte az üzeneteit, és azt találta, Popovics Judit írt neki a születésnapjára, a névnapjára, illetve az említett képviselő halálakor, hogy esetleg tud-e segíteni valamiben.  Lusztig azt is mondta, akik ismerik őt, tudják, hogy sosem fenyegetne senkit.

A Tatabánya központú Komárom-Esztergom megyei 1-es választókerületben az előválasztást Konczer Erik (DK) nyerte, a szavazatok majdnem kétharmadával, Gurmai Zita (MSZP) előtt.

 A leadkép Lusztig Pétert ábrázolja, az alpolgármester Facebook-oldaláról való

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.