Az állítólag megzsarolt jelölt szerint Gyurcsány személyesen akadályozta meg az indulását

  • narancs.hu
  • 2021. október 14.

Belpol

Popovics Judit szerint bár a Momentum adott neki frakcióbefogadási nyilatkozatot, végül Gyurcsány megakadályozta az indulását. 

Az elmúlt napokban Márki-Zay Péter többször is szóba hozta, hogy tudomása szerint több ellenzéki politikust is megzsarolt a DK, köztük Karácsony Gergelyt is sms-ekben, bár ő végül úgy döntött, hogy nem hozza nyilvánosságra ezeket. A szerda esti miniszterelnök-jelölti vita is azzal kezdődött, hogy Márki-Zay felhozta a zsarolós témát, és azt mondta, Popovics Judit tatai jelöltnek a DK államtitkári pozíciót ajánlott, majd fenyegették, végül megakadályozták az előválasztáson indulását.

Popovicsot a Partizán hívta fel még szerda este az élő vitaértékelő műsorában, ahol a jelenleg tatai önkormányzati képviselő Popovics azt mondta, 2021 februárjában jelentkezett be az előválasztásra civil, független indulóként, majd miután a DK-s Konczer Eriket és az MSZP-s Gurmai Zitát is nyilvántartásba vették, a nyáron volt egy megbeszélése a két párt képviselőjével, ahol azt mondták neki, hogy "nem fog tudni elindulni a választásokon". 

De állítása szerint még ezt megelőzően felkereste őt Lusztig Péter, a DK helyi alpolgármestere, kávéztak, és Popovics állítása szerint Lusztig azt ígérte neki, hogy ha nem indul el, akkor államtitkári állást kaphat "bárhol". 

"Ezek után volt az, hogy kaptam fenyegetést arra nézve, hogy első körben a macskámat húzzák fel a kerítésre, a szüleim, a gyerekeim, majd én... nyilvánvalóan ezek nem úgy hangzottak el, hogy 3 tanú jelen volt" – mondta Popovics, aki kérdésre ragaszkodott ahhoz, hogy a fenyegetések Lusztig Péterhez köthetőek, majd később ezt úgy módosította, hogy "megbeszéltük, hogy vagy elhúzok, vagy komoly gondjaim lesznek a jövőben". Még később azt is mondta, hogy Lusztig Pétertől nem életellenes fenyegetéseket kapott, csak hogy "nehézségei lesznek".  

Popovics arról is beszélt, hogy a frakcióbefogadási nyilatkozatával is problémái akadtak: "Én nem kaptam befogadó nyilatkozatot, és úgy tudom, hogy annak ellenére, hogy a Momentum adott nekem befogadó nyilatkozatot, és annak ellenére, hogy a Péter (Márki-Zay - a szerk.) is azt mondta, hogy nem kéne úgy kezdeni az előválasztást, hogy a hat párt megszegi az adott szavát, ennek ellenére nem kaptam befogadó nyilatkozatot" – fogalmazott, később pedig azt is állította, hogy azért nem tudott elindulni az előválasztáson, "mert a DK, konkrétan Gyurcsány Ferenc megakadályozta, hogy elinduljak".

Azt is mondta, hogy ő úgy tudja, személyesen Gyurcsány akadályozta meg, hogy a hat párt bármelyikétől befogadó nyilatkozatot kapjon, majd kiderült, hogy a Momentum amúgy adott neki befogadó nyilatkozatot, de állítása szerint Gyurcsány úgy döntött, hogy ő nem indulhat el. Azt is mondta, mindenről értesítette Fekete-Győr Andrást is, mert őt a Momentum kereste meg, hogy induljon el. 

Az interjú a 49. perctől nézhető meg, érdemes: 

Dobrev Klára amúgy Márki-Zay állításaira a vitán azzal reagált, hogy nem mond igazat. 

Utóbb a DK közleményt adott ki arról, hogy feljelentést tesz Popovics Judittal szemben:

Értékelésünket a vitáról itt olvashatják: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk