Beer Miklós: Távolodjon el az egyház az államtól

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 28.

Belpol

A nyugalmazott váci püspököt nem lepte meg a hír, hogy fogynak a hívek.

Elszomorította a hívő emberek megfogyatkozásáról szóló népszámlálási adat Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspököt, ugyanakkor nem lepte meg. 

Az adatok szerint míg 2001-ben Magyarországon 5,3 millió ember római katolikus vallásúnak mondta magát, 2011-ben már csak 3,7 millió, 2022-ben pedig 2,6 millió.

A kívülállók körében is népszerű főpap a Klubrádiónak nyilatkozva  azt mondta,  sejtése szerint a fiatalokat nehezen tartja meg az egyház. Igaz, hogy a hívők létszámának csökkenése Európa többi országában is jellemző, de míg máshol a tendenciának megfelelően bezárják, eladják a megürült templomokat, nálunk tatarozás vagy építkezés zajlik.  

 

„Elhitettük magunkkal, hogy mi kívül állunk a tendencián, most kiderült, hogy ez nem így van” – mondta a püspök. Szerinte nem véletlen, hogy Ferenc pápa az egyház vezetőinek összejövetelén belső vallási reformot kezdeményezett. Beer Miklós szerint is szükség van önvizsgálatra. Ez a folyamat tisztulással járhat, hitelesebbé teheti az egyházat. 

A korábbi váci püspök úgy fogalmazott, „nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van. Azt hiszem erre is jó a népszámlálási adat, szembesít bennünket, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való.

Az egyházi ingatlanokat érintő beruházásokról egy másik nyugalmazott püspöknek, Gyulay Endrének is sarkos véleménye volt korábban, állványimádásnak nevezte a jelenséget:

Arról, hogy a politikának megnyert egyház hitelesség dolgában hogyan áll, és miért alakult ez így, ebben az interjúban mondta el Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk