Bekerült a vakcina típusa a védettségi applikációba

  • narancs.hu
  • 2021. június 30.

Belpol

Így már a többi uniós országban is használható lesz a védettségi igazolvány.

Frissítették a Covid-oltásigazolást az EESZT mobiltelefonos applikációban szerdán, így az igazoláson már fel van tüntetve a vakcina típusa és a második dózis felvételének időpontja is.

A változtatásra azért volt szükség, mert holnaptól egy EU-s rendelet értelmében elindul az uniós szintű digitális Covid-igazolvány, és abban meg kell adni ezeket az adatokat is.

Az EU-s országoknak az utazási korlátozások alóli mentesség megadásakor kötelező lesz elfogadniuk a más tagállamokban kiállított igazolványokat, amennyiben azok az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcina beadását tanúsítják.

A Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákat nem lesz kötelező elfogadni, de a tagállami kormányok dönthetnek úgy is, hogy korlátozás nélkül beengedik az ilyen vakcinával oltottakat.

Az utazási korlátozások alól egyébként mentességet kaphatnak azok is, akik 6 hónapnál nem régebben estek át a Covid-19 betegségen, vagy az utazás előtt negatív teszteredményt produkáltak.

A digitális Covid-igazolványt az EU-s rendelet értelmében kérésre is ki kell állítania a kormánynak. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk