Beleszállt az EMMI a PDSZ-be

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 19.

Belpol

"A PDSZ ismét csak politizál" - írják.

"A PDSZ politikai alapon, a szakmaiságot nélkülözve fogalmazta meg közleményét, amelynek egyetlen célja, hogy feszültséget keltsen a köznevelés szereplőiben és reflektorfénybe hozza a mérhetetlenül alacsony támogatottságú szakszervezetet" - így reagált az EMMI az MTI-n a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közleményére, amelyet a tanévkezdéshez szükséges árványügyi protokoll miatt adtak ki. A PDSZ és több megkérdezett intézményvezető szerint ugyanis a javaslatok betarthatatlanok, legalábbis köszönőviszonyban sincsenek a magyar oktatási intézmények valós helyzetével és lehetőségeivel.

"A PDSZ reakciója nem meglepő, számítottunk rá: ha mi valamilyen kérdésben A-t mondunk, ők biztosan B-t. Így volt ez a tavasszal is, amikor először azt követelték, hogy ne legyen érettségi, majd miután sikeresen, egyetlen megbetegedés nélkül megszerveztük és levezényeltük a vizsgákat, azzal álltak elő, hogy miért nem volt szóbeli.
A most megküldött közlemény is rengeteg valótlanságot tartalmaz, valódi javaslat nélkül. A teljesség igénye nélkül érdemes kiemelni, hogy a protokoll nem írja elő az osztálytermekben a 1,5 méteres távolságot, a személyes távolságtartásnak ugyanis elsősorban a közösségi terekben van jelentősége, ahol a tanulócsoportok keveredhetnek. A PDSZ állításával ellentétben az iskolákban ugyanúgy érvényes az 500 főnél nagyobb rendezvények tilalma, emellett a kisebb rendezvények megtartására is részletes megelőző javaslatokat tesz a dokumentum. A kiadott járványügyi protokoll elsődleges célja a köznevelésben dolgozók és tanulók védelme, az oktatás folyamatosságának és az intézményi működés stabilitásának garantálása, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése" -
írja az EMMI.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?