Belügyminisztérium a pedagógusoknak: se 45 százalékos emelés, se kötelezőóraszám-csökkentés

  • narancs.hu
  • 2022. június 29.

Belpol

A pedagógusok fenntartják a sztrájkköveteléseiket, a belügy nem támogatja azokat.

Nem támogatja a pedagógusok szakszervezeteinek követeléseit a Belügyminisztérium, írja a Telex.

A laphoz eljuttatta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azokat a sztrájkköveteléseket, amit a tavaly októberben alakított közös sztrájkbizottságban dolgoztak ki és azóta is fenntartanak, illetve elküldték azt is, hogy a Belügyminisztérium melyik pontról mit gondol.

Ahogy a lap írja, a pedagógusok alapvetően két dolgot szeretnének:

  • a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye további 45 százalékkal emelkedjen,
  • a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen.

Az előbbiről, vagyis az illetmények 45 százalékra emeléséről a belügy azt mondja:

A következő két évben is további legalább 10-10 százalékos béremelésre kerülhet sor, így összességében legalább 30 százalékkal emelkednének átlagban a pedagógusbérek. Ennél nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít.

Arról, hogy a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege emelkedjen A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára, azt mondta a tárca, hogy  ugyan náluk nem történt idén külön bérszabályozás, de "a garantált bérminimum jelentős emelése az esetükben szinte kivétel nélkül jelentős bérnövekedést jelentett. Munkájukra nagy szükség van, az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon az ő juttatásaik emelése és a számuk növelése is napirenden van."

A kötelező óraszám 22-re csökkenését sem támogatja a Belügyminisztérium, mint írták: a pedagógusok átlagéletkora egész Európában emelkedik, és mindenhol csökken a fiatalok száma,

ezért nagyarányú óraszám-csökkentés jelen helyzetben nem tekinthető reálisnak. Arra kell törekednünk, hogy a 22-26 óra közötti szabályozás szerinti óraterhelés az alsó érték felé mozduljon el.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy a pedagógiai/gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órán át legyenek beoszthatóak gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre, azt közölte a tárca, hogy a Klebelsberg Központtal felmérették, és arra jutottak, hogy sehol nincs olyan gyakorlat, hogy heti 35 óránál többet lennének beosztva gyermekcsoportba pedagógiai asszisztensek, ezért "ez a követelés a mi értelmezésünk szerint okafogyott."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk