Bírósági ítélet mondja ki: túlságosan beleragadt a nyelvünk Putyin alfelébe

  • narancs.hu
  • 2017. január 28.

Belpol

Jogsértően tagadta meg a magyar bevándorlási hivatal az orosz ellenzékitől a menedékjogot.

A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete szerint másodszor is jogsértően tagadta meg a magyar bevándorlási hivatal Alekszij Torubarovtól a menedékjogot – áll a Helsinki Bizottság közleményében.

Torubarov klasszikus orosz ellenzéki, a szovjet idők üldözöttjeinek tipikus örököse: civil aktivista, az Igaz Ügy párt tagja,

akit az orosz szolgálatok végigkergettek Közép-Európa számos országán.

Így „a magyar hatóság magatartása már csak azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert Torubarov üldöztetése mindenben megfelel a mostanában sokat emlegetett „igazi menekült” vagy „klasszikus politikai menekült” ügyekkel szembeni elvárásoknak. Volgovrádi vállalkozóként napi élménye volt a korrupció és belügyi szervek önkényeskedése, ez késztette közéleti állásfoglalásra és nyílt politizálásra. A kormánypártéval ellentétes politikai véleményt azonban az illiberális orosz állam üldözi. Torubarov például feljelentett egy magas rangú korrupt belügyest, mire hősünket tartóztatták le. Több büntetőeljárást is indítottak ellene. Világos lett előtte, menekülnie kell” – áll a Helsinki jelentésében, mely szerint a bíróság e héten született ítéletében szót ejt arról is, hogy a Bevándorlási és Állampolgári Hivatal az orosz viszonyokat leíró országinformációkat „kirívóan okszerűtlenül mérlegelte”.

„Például a számos politikai célú perekről szóló híradásokat úgy értékelte, hogy Putyin országában létezik a független bírósági eljáráshoz való jog.

A pécsi bíróság világossá tette: Oroszországban nincsenek biztosítva a jogállami garanciák”

– emlékeztet a közlemény.

Most tehát ott tartunk, hogy az időközben Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalra (BMH) átkeresztelt ex-BÁH-nak újra kell döntenie orosz férfi menedékkérelméről.

A magyar állam pedig odatűzheti ezt az egész gyalázatot a jövő héten ismételten nálunk vendégeskedő Putyin et. kalpagjára.

Figyelmébe ajánljuk