Bíróságon a tüntetők – „Egyiküknél egy 2 dl űrtartalmú üres üveg volt”

Belpol

Ma délelőtt szabadlábra helyezték a vasárnap este őrizetbe vett tüntetőket, de továbbra is csoportosan elkövetett garázdasággal vádolják őket. Tudósításunk a bíróságról.

Sz. Zoltán és társai ellen garázdaság és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntető eljárás ügyében tartott volna ma tárgyalást a bíróság. A vádlottak előállítása megtörtént, a védelem teljes számban (az ügyésszel együtt) megjelent, és csupán egy tanú jelezte, hogy nem tud jelen lenni. A vádlottak nem járultak hozzá, hogy kép- vagy hangfelvétel készüljön róluk.

false

Fotó: Németh Dániel

A tárgyalás elején, ahogy az szokás, az ügyész felsorolta az 5 vádlott (Sz. Zoltán, B. Gábor, G. Antal, Sz. Ábel, Z. András) nevét, akiket október 26-án, vasárnap az internetadó ellen szervezett hivatalosan bejelentett demonstráció során vagy azt követően vettek őrizetbe. (Információink szerint Rózsa Milán, aki a hatodik személy volt az előállítottak között, tegnap, október 28-án szabadon távozhatott, így már az újabb netadó elleni tüntetésen is részt vett.)

Az ismertetés szerint a vádlottak közül hárman a Dózsa György út felől közelítették meg a Lendvay utcát. Egyiküknél egy 2 dl űrtartalmú üres üveg volt, amelyet a Fidesz-székház erkélye felé dobott: a tárgy 4-5 méter magasságban eltalálta az erkély sarkát. A vádlottak egy másik tagja felmászott a székház épületének erkélyére, és a közvetlenül az előtte lévő redőnyt kézzel letépte, a nyílászárót lábbal megrúgta. Egy másik vádlott az épület egyik ablaküvegét számítógép-alkatrészekkel megdobálta. Ezek a rongálás címen elkövetett cselekmények.

A vád szerint e cselekmények félelmet, megbotránkozást és a közrend megzavarását okozták, így ez csoportosan elkövetett, köznyugalmat súlyosan sértő garázdaság, és az ügyész  súlyosbító körülményként hozta fel, hogy nyilvános rendezvényen történt mindez. Így három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Mivel Szokol Attila bíró szerint nem állnak rendelkezésre teljes körben a bizonyítékok, hiányoznak szakvélemények, illetve egy tanú, aki jelezte távolmaradását, a bíróság a gyorsított eljárást megszüntette, a vádiratot visszaadta az ügyészségnek.

Az ügyész indítványozta az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását, tekintettel arra, hogy ellene egy augusztusi ügy kapcsán büntetőeljárás folyik. A bíró elrendelte valamennyi vádlott szabadon engedését, az elsőrendű vádlottal kapcsolatban pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt. A másodrendű vádlott védője szerint védence esetében minden adott lenne ahhoz, hogy döntés születhessen, de a bíró szerint egységben kell kezelni az ügyet. A harmadrendű vádlott védője a bizonyítékok szélesebb körű vizsgálatáról jegyezte meg, hogy van, amiről az ügyiratban említést tesznek, de nincs benne a nyomozati anyagban. A negyed-és ötödrendű vádlottak védője szerint nemhogy a gyorsított eljárás, de alapvetően a bírósági eljárás alapfeltételei hiányoznak, az őrizetbe vétel hiányosságáról nem is beszélve.

Ami most biztos: vasárnap őrizetbe vettek 5 férfit, akik megrongálták a Fidesz-székházat, ami (lehet) tény, ám ezen kívül rengeteg más jelenlévővel együtt nemtetszésüket fejezték ki, amely ezek szerint csoportosan elkövetett garázdaság. Szemben a Fidesz által hangoztatott „több tízmilliós” kárral, a tüntetők károkozása a vád szerint sem haladta meg a 200 ezer forintot, és emiatt tartottak fogva 6 (később 5) személyt két napig, majd vezették őket bilincsbe verve a tárgyalásra.

Ami most biztos: vasárnap őrizetbe vettek 5 férfit, akik megrongálták a Fidesz-székházat, ami (lehet) tény, ám ezen kívül rengeteg más jelenlévővel együtt nemtetszésüket fejezték ki, amely ezek szerint csoportosan elkövetett garázdaság. Szemben a Fidesz által hangoztatott „több tízmilliós” kárral, a tüntetők károkozása a vád szerint sem haladta meg a 200 ezer forintot, és emiatt tartottak fogva 6 (később 5) személyt két napig, majd vezették őket bilincsbe verve a tárgyalásra. érdekesebb focimeccs után bőven nagyobb kár keletkezik egy metró kocsiban vagy a környéken. De ne felejtsük, mindez a rég nem látott kormányellenes tüntetést követően történt és (2013 után megint) a Fidesz-székházról van szó. Ez itt a lényeg.

Figyelmébe ajánljuk