Bizakodó-e Bokros Lajos?

  • narancs.hu
  • 2012. június 28.

Belpol

„Nem várhatunk reformokat olyan kormánytól, amelynek a világnézete reformellenes.” Interjú Bokros Lajossal az e heti Magyar Narancsban.

A nemrég bevezetett intézkedéseket nem lehet reformnak nevezni, ha a nyugati felzárkózás helyett még a visegrádi országoktól is leszakadunk – véli Bokros Lajos, majd végigvezeti a lemorzsolódási folyamatot az első Fidesz-kormánytól a Medgyessy–Gyurcsány-kormányokon át a harmadik köztársaságot felszámoló kétharmados koalícióig. Változásokat a volt pénzügyminiszter szerint csak az kényszeríthet ki, ha az új alkotmány a gyakorlatban megbukik. Ez szükséges ahhoz, hogy az alkotmányos jogállamot, a fékek és ellensúlyok finom rendszerét újra lehessen építeni.

Az ország gazdaságát megfelelő szerkezeti reformok elindításával három év alatt emelkedő pályára lehetne állítani, de a jogi-alkotmányos válság és a mögötte meghúzódó kulturális-erkölcsi válság kezeléséhez legalább egy emberöltő szükséges – figyelmeztet az európai parlamenti képviselő. Hogy a jövőt illetőleg Bokros bizakodó-e, vagy épp ellenkezőleg: pesszimista, eldöntheti ki-ki maga a teljes interjú ismeretében.

Figyelmébe ajánljuk