Bocsánatot kért Kósa Lajos a hétvégi beszédéért

  • narancs.hu
  • 2019. december 2.

Belpol

Az antiszemita megjegyzések sokakban felháborodást keltettek.

„A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek” – írja Kósa Lajos a Facebookon.

A Fidesz alelnöke azt mondta a hétvégén: „a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe”. Kijelentésére a kormánnyal jó viszonyt ápoló Köves Slomó, valamint a Mazsihisz elnöke is reagált.

Még Köves Slomó is kiakadt Kósa Lajos a Fidelitas kongresszusán tett antiszemita kijelentésén

Visszautasítja, hogy a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át. De azért mentegeti Kósát, nyilván csak elragadtatta magát a belpolitikai harc hevületében. Mint ismert, Kósa Lajos a Fidelitas tisztújító kongresszusán azt találta mondani, hogy "zsidók kénytelenek voltak - vagy lehet, jól is esett nekik - a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe".

A Mazsihisz elnöke költői kérdést intézett Kósa Lajoshoz: Valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben deportálták a zsidókat?

És hogy a maradék ott élőkkel nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni egy választást? Heisler András, a Mazsihisz elnöke három általa megválaszolatlannak tekintett kérdést tett fel Kósa Lajos a Fidelitas tisztújító kongresszusán tett antiszemita kijelentése okán. Ezek úgy hangzanak: Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat?

Figyelmébe ajánljuk