Bodolai rejtélyes szerepe a Magyar Hírlap eladásánál

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2020. július 31.

Belpol

Amikor a Magyar Hírlap Széles Gáborhoz került, Bodolai Lászlóra is hárult egy apró, rejtélyes szerep.

Az elmúlt hetekben, az Index szétrobbantása kapcsán gyakran előjött a Magyar Hírlap történetének egyik epizódja is. Az Index igazgatótanácsának egy tagja (és pár napig vezérigazgatója) Szombathy Pál ugyanis egy ideig a Magyar Hírlap főszerkesztője és tulajdonosa volt. A jelenlegi tulajdonos Széles Gábor pedig pont ebben az időszakban vásárolta meg a napilapot.

A Magyar Hírlap a rendszerváltás után némi kerülővel a svájci Ringier magyar leányvállalatához került. Miután a kiadó megvette a Népszabadságot is, meg kellett szabadulnia a Magyar Hírlaptól. 2004 októberében, de nem találtak vevőt, s megszüntették a nagy múltú napilapot, melynek főszerkesztője ekkor már Szombathy volt. A szerkesztőség azonban együtt maradt és pár napon belül A Pont néven új napilapot indítottak. Még novemberben sikerült megvenniük „több mint százmillió forintért” a Magyar Hírlap jogait és az előfizetői listát. Az „új” Magyar Hírlap fő tulajdonosa a nyomdatulajdonos Doktor Ferenc lett, egy kisebb hányad maradt a lap munkavállalóinál és Szombathynál.

A veszteségeket halmozó napilapnak azonnal elkezdtek egy komoly pénzügyi háttérrel rendelkező befektetőt keresni, akit hamarosan meg is találtak Széles Gábor személyében. A milliárdos ekkor kezdett médiabirodalmat építeni, az Echo Tv és az Echo Hírügynökség mellé épp kapóra jött egy eladó napilap. Ezzel el is érkeztünk a történet számunkra most érdekes részéhez.

Szombathy Pált hallgatja Bodolai László az Index szerkesztőségében

Szombathy Pált hallgatja Bodolai László az Index szerkesztőségében

Fotó: Bődey János

2005 szeptemberében, pár hónappal a választások előtt jelentették be, hogy a jobboldali vállalkozó, az ország egyik leggazdagabb embere megvette a Magyar Hírlapot. Széles Gábor és Vissi Mária 76 százalékos tulajdonsok lettek a lapban, a maradék 24 százalék pedig Szombathy Pálnál maradt. Vissi Széles helyettese volt a Videoton-csoportnál, bevonására pedig azért volt szükség, mert a médiatörvény korlátozta, hogy kinek mennyi tulajdonrésze lehet médiacégekben. Mivel Szélesnek már volt egy tévéje és egy hírügynöksége, trükközni kellett: az üzletember így papíron 25 százalékot vásárolt csak, Vissié lett a fennmaradó 51 százalékos tulajdonrész.

Ez a felállás azonban alig egy hónapig volt érvényben, októberben ugyanis felbukkant a tulajdonosok között egy Delawere-i offshore cég. A Central European Publishing Investment kézbesítési megbízottja pedig nem volt más, mint Bodolai László,

aki jelenleg az Index igazgatóságának elnöke, és komoly szerepe volt abban, hogy a portál újságírói egy emberként mondtak fel, miután Bodolai kirúgta Dull Szabolcsot az Index éléről.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Bodolai és Szombathy gimnázium óta ismerik egymást, és épp ezzel a régi ismeretséggel indokolta Bodolai, hogy odavitte az Indexhez Szombathyt.

Akkori sajtóhírek szerint a Delaware-i offshore cég, amit Bodolai képviselt, 8 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Magyar Hírlapban. További 8 százalékot vett meg a lap dolgozói által alapított egyesület. Az újságírók és az offshore cég is Szombathy üzletrészéből vásárolt, akinek a tulajdoni hányada így szintén 8 százalék lett.

Széles 2005-ös érkezésekor főszerkesztő maradt a kisebbségi tulajdonos Szombathy. Széles ekkor még arról beszélt, hogy nem akar változtatni a liberális napilap szellemiségén: „ne legyen se jobboldali, se baloldali médium”, mondta bemutatkozásakor. (Emlékezetes, hogy indulásakor az Echo Tv-nél is törekedtek a kiegyensúlyozottságra. A csatorna jobboldali vezetést kapott, de a Szubjektív című műsort Tamás Gáspár Miklós, Szentmihályi Szabó Péter, Gyurkovics Tibor, Fiala János és Sándor György szerkesztette) .

A választások közeledtével azonban Széles kezdett egyre inkább beleszólni a lap szerkesztésébe. 2006 márciusában a Heti Válasznak adott interjújában úgy fogalmazott, azt szeretné, hogy a Magyar Hírlap „a középtől egy picit jobbra álljon. Ugyanakkor szeretném elkerülni, hogy az újság valamiféle jobboldali szócsővé váljon.” Egyfajta „nemzeti-liberális szemléletet” akart megerősíteni a lapnál.

false

Az interjú után pár héttel a kampány kellős közepén Széles kirúgta Szombathyt, mert kifogásolta, hogy „előnytelen” kép jelent meg a címlapon Orbán Viktorról és Mikola Istvánról (ő volt a Fidesz jelöltje a miniszterelnök-helyettesi posztra). Szélesnek nem ez volt az első konfliktusa a főszerkesztővel. Korábban azt kifogásolta, hogy a Magyar Hírlap is leközölte a világszerte nagy vihart kavaró Mohamed-karikatúrákat. Széles az Orbán-Mikola fotó után még visszavette Szombathyt, de már tudni lehetett, hogy napjai meg vannak számlálva a főszerkesztői poszton.

Szombathynak végül novemberben kellett távoznia a Magyar Hírlap éléről. „Mivel Szombathy nem volt hajlandó aláírni Popovics Gizella főszerkesztő-helyettes, Szále László és R. Székely Zsuzsanna főmunkatársak menesztését, Széles leváltotta. A lap vezetését Farkas György korábbi főszerkesztő-helyettes vette át. Szerkesztőségi forrásaink szerint az újságírók csak azért maradtak Szombathy távozása után, mert abban reménykedtek, hogy Farkas lesz az új főszerkesztő. November 15-én csalódniuk kellett, mert a lap élére a Magyar Televíziótól érkező Gazsó L. Ferenc került”, írta akkor a Magyar Narancs.

Szombathy leváltása után távozott a szerkesztőség jelentős része, a lap pedig viharos sebességgel indult meg a (szélső)jobb irányába.

Távozása után, 2006 decemberében Szombathy eladta a Magyar Hírlapban meglévő tulajdonrészét is Szélesnek. Érdekes módon a rejtélyes Delawer-i offshore cég (melynek Bodolai volt a képviselője) is épp aznap szűnt meg tulajdonosnak lenni, mint amikor Szombathy.

Schmidt Mária magánakciója indíthatta el az Index szétesésével záruló folyamatot

A végjátékhoz azonban szükség volt a főszereplők közötti torzsalkodásokra is. Így nyírták ki az Indexet: a teljes történet minden kínos és szomorú részlétével együtt elolvasható a Magyar Narancs holnap (csütörtökön) megjelenő nyomtatott kiadásában. Az alábbiakban néhány részletet közlünk a cikkből, melyek rávilágítanak a függetlenségre törekvő magyar sajtó - az elmúlt 10 esztendőben egyre sokasodó - nehézségeire, az Európában példa nélküli korlátozására.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!