Bojkottálná az ellenzék Orbán "gyermekvédelmi" népszavazását

  • narancs.hu
  • 2021. július 21.

Belpol

„Ez a népszavazás a demokrácia megcsúfolása, semmi több mint öncélú gyűlöletkeltés."

„Ez a népszavazás a demokrácia megcsúfolása, semmi több mint öncélú gyűlöletkeltés: a hatalom magyart fordít magyar ellen, megbélyegez, megoszt, csak hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról és saját bűneiről. Ezen a gyűlöletkeltő kamunépszavazáson semmiféle módon nem szabad részt venni, ezért a Momentum bojkottra szólít fel mindenkit!” – így reagált Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, miután Orbán Viktor bejelentette, „gyermekvédelmi népszavazást” tart a kormány Brüsszel miatt a „szexuális propagandáról”.

Egyetért ezzel Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki többek között a Momentum támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson. „Az ellenzéknek viszont egyértelmű és határozott választ kell adni: a lehető leghatározottabban és legegységesebben kimondani, hogy ez csak egy figyelemelterelő, hazug kampányfogás. A világ egyik legrosszabb járványkezelése, 30000 halott és összeomlott egészségügy után, 8 hónappal a választások előtt ez nyilvánvalóan csak egy kampánytrükk.”

A DK bár nem nyíltan, de szintén a bojkottra utal azzal, hogy „az orbáni népszavazás érvénytelen és eredménytelen lesz, tenni fogunk róla". A párt szerint a kormány a helyreállítási alap körüli problémák és a megfigyelési botrány miatt kétségbeesett, és "újabb háborút talált ki magának "Brüsszellel", ennek keretében hirdetett népszavazást".

Gyurcsány Ferenc a párt elnöke annyit írt Orbán bejelentése után a Facebook oldalán, hogy "Orbánnak üzenem: szórakozz a felmenőiddel, ne a hazáddal!"

Bár a Jobbik a Fidesszel együtt megszavazta a pedofilellenesnek nevezett, valójában homofób törvényt, még nem tette egyértelművé, támogatja-e a bojkottot. Jakab Péter azt írta, a népszavazás „egyértelmű terelés” a megfigyelési botrányról.

Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor bejelentése után nem sokkal közölte: szintén népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetemről, a Diákvárosról, az autópálya-koncesszióról és az antitest-szűrésekről.

(Facebook/Fekete-Győr András, Hadházy Ákos, Gyurcsány FerencJakab Péter)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk