Böjte Csaba szerint statisztikailag több a pedofil a tanárok, orvosok, taxisofőrök között, mint a papoknál

  • narancs.hu
  • 2023. október 9.

Belpol

A ferences rendi szerzetessel a Népszava készített interjút, ám a pedofíliáról szóló kérdést követően Böjte elhagyta a beszélgetés helyszínét.

Statisztikai alapon sokkal több tanár, orvos, taxisofőr követ el ilyen visszaélést, mint pap"

jelentette ki Böjte Csaba ferences rendi szerzetes az egyházon belüli pedofil bűncselekményekrőlNépszavának adott interjújában.

Ezt követően Böjte jelezte az újságírónak, hogy nem kíván tovább a témáról beszélni, majd mikor megkapta azt a kérdést, hogy miért tabusítják az egyházon belül a pedofília kérdését, levette magáról a mikrofont, majd közölte az újságíróval, hogy "visszaéltél a bizalmammal", és elsétált.

A lap közlése szerint Böjtének előre jelezték, hogy a téma szóba fog kerülni, és akkor még nem voltak fenntartásai a szerzetesnek ezzel kapcsolatban.

A témáról azért kérdezték Böjtét, mert korábban kiderült, hogy

Böjte Csaba alapítványának egy volt dolgozóját 28 év börtönre ítélték Romániában, aki az ügyészek szerint 10 éven keresztül rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában.

Böjte később "egyszeri esetnek" minősítette az ügyet, ami miatt viszont több olyan, korábban Böjte más gyerekotthonaiban élő ember is megszólalt, akik azt állították: szexuális vagy egyéb bántalmazást szenvedtek el. Az egyik megszólaló állítása szerint egy másik nevelő rendszeresen megerőszakolta, erről több embernek is szólt, de állítása szerint Böjte Csaba nem kezelte megfelelően az ügyet, és amikor tudomást szerzett a vádakról, nem értesítette a hatóságokat.

A nagy sajtóvisszhanggal járó ügy ellenére Novák Katalin a Magyar Becsületrenddel tüntette ki Böjte Csabát augusztus 20. alkalmából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk