Botrány az algyői iskolában: igazgató lehet abból, akit a tantestület és a szülők is elutasítanak

  • narancs.hu
  • 2017.06.19 19:21

Belpol

639-en tiltakoznak ellene. Vajon meghallja valaki a hangjukat?

Részletes cikkben mutatja be az algyői Fehér Ignác Általános Iskola körüli botrányt mai cikkében a Délmagyar. Az iskola igazgatói posztja körül már két éve puskaporos a levegő, mivel amikor lejárt a korábbi intézményvezető, Iván Zsuzsanna mandátuma, hiába szerette volna továbbra is vezetni az iskolát, nem kapott erre lehetőséget. A posztra ketten jelentkeztek, ő és Gondáné Pál Ildikó. A közalkalmazotti közösség Ivánt támogatta, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) végül mindkét pályázatot alkalmatlannak találta. Így az egyik igazgatóhelyettes vállalta a megbízást, de csak átmeneti ideig, az újabb igazgatói pályázat kiírásáig.

Erre megint jelentkezett Gondáné Pál Ildikó, de a pályázatát ismét elutasították, mivel még nem volt közoktatási vezetői szakvizsgája, és amúgy sem volt a tantestület tagja korábban. Mellette pályázott még Horváthné Kunstár Andrea természettudományi szerkesztő és Talla Szilvia technika–informatika szakos tanár is, az ő pályázatukat pedig az előzetes véleményformálásra jogosult összes szervezet, többek között a tantestület, a szülők és a polgármesteri hivatal is támogatta. Megint ugyanaz történt: az Emmi egyik jelentkezőt sem támogatta, de végül mégis megbízták Kunstár Andreát a Fehér Ignác Általános Iskola vezetésével, ám mindössze egy évre.

Most azonban lejárt a mandátum, és nem fogják kitalálni, ki pályázott ismét Kunstár Andrea mellett. Igen, persze, hogy Gondáné Pál Ildikó! Kunstár Andreát 33 kollégája támogatja, mindössze 3-an szavaztak ellene. Gondánét a tanári karból csupán 2-en akarják igazgatóként látni, 34-en ellene voksoltak.

Az iskola épülete

Az iskola épülete

Fotó: Facebook/Fehér Ignác Általános Iskola

Korábban egyébként felröppentek olyan pletykák, hogy a minisztérium csak azért húzza az időt, hogy Gondáné (aki anno azt mondta, „menedzserszemléletű, komoly sportiskolai koncepciója van”) megszerezze a szükséges vezetői vizsgát, és így ki tudják nevezni.

Az algyői szülői munkaközösség vezetője, Greksáné Kurucz Irma azt mondta a Délmagyarnak, hogy már 639 aláírást gyűjtöttek olyan szülőktől és nagyszülőktől, akiknek a gyereke vagy az unokája az algyői suliba jár, és mindannyian azt szeretnék, ha nem Gondáné Pál Ildikó lenne az intézményvezető. Greksáné arról beszélt, hogy bár az Emmi nem köteles megindokolni, kit nevez ki igazgatónak (erre július 10-ig van idő), ők mindenképpen elküldik a 639 szignót Balog Zoltán miniszternek.

De Gondáné Pál Ildikó is megkapja majd a szülők és nagyszülők levelét, akik azt kérik, „ha tényleg fontos neki az algyői gyerekek élete és fejlődése, akkor vonja vissza pályázatát”.

Gondáné ezt nem fogja megtenni. A lapnak azt mondta, látatlanban nem reagál az aláírásokra, a pályázatát beadta, azt nem fogja visszavonni. „Azért tanultam, hogy alkalmas legyek egy igazgatói tisztségre, amiről nem helyben döntenek majd” – magyarázta.

Neked ajánljuk