Bőven jut az állami pénzből a Rétvári-közeli alapítványnak, ami most egy értékes váci épületegyüttest kap

Belpol

A Vác belvárosában található ingatlanból az önkormányzat közösségi teret szeretett volna csinálni, ehelyett az állam a Dunakanyari Védegylet Alapítványnak adja. Az épületegyüttes értéke a 300 millió forintot is elérheti, ráadásul a Rétvári-esteket és -fesztiválokat szervező alapítvány eddig sem szűkölködött állami támogatásokban. 

Pár nappal az április országgyűlési választás után derült ki, hogy a magyar állam odaad egy értékes belvárosi, korábban könyvtárként és kiállítótérként működő váci épületegyüttest a Dunakanyari Védegylet Alapítványnak. Az ingatlan ezidáig Vác Város Önkormányzata vagyonkezelésében volt, a városvezetés pedig közösségi teret szeretett volna csinálni belőle, amivel kapcsolatban egyeztetések is folytak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. 

A Dunakanyari Védegylet Alapítvány kurátora Bajor Gergő, a KDNP parlamenti frakciójának titkára. A városban a választókerület immáron újraválasztott fideszes országgyűlési képviselőjének, Rétvári Bencének a „jobbkezeként” is szoktak rá hivatkozni, és több közös képen is látható az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárával. Megkerestük a Dunakanyari Védegylet Alapítványt, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy milyen tervek vannak az épületegyüttesre vonatkozóan, de ezidáig nem érkezett tőlük választ. 

Dől a lé

Bár egy állami tulajdonban lévő ingatlan odaítélése új szintet jelent az alapítvány kitömésének történetében, eddig sem kellett panaszkodnia a szervezetnek. A birosag.hu-n elérhető adatok szerint a Dunakanyari Védegylet Alapítvány a következő állami támogatásokban részesült ezidáig. 

  • 2018-ban az Emmi a központi költségvetésen keresztül 8 millió forint támogatást nyújtott az alapítványnak, amiből egyebek mellett „polgári esteket” és „polgári bált” szerveztek. (Ez az a rendezvénysorozat, amivel kapcsolatban a N1TV már közérdekű adatigénylést nyújtott be korábban: a rendezvényeket még a 2018-as országgyűlési választás előtt tartották meg, és olyan személyeket hívtak meg rá, mint Novák Katalin korábbi családügyi miniszter, megválasztott köztársasági elnök.) 
  • 2019-ben szintén az Emmi 5 millió forinttal tolta meg az alapítványt, e pénzből évzáró kulturális estet szerveztek a Váci Dunakanyar Színházban Molnár Ferenc Caramel közreműködésével. A rendezvény fővédnöke Rétvári Bence volt. 
  • Szintén ebben az évben a Miniszterelnökség alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) 15 millió forinttal segítette ki az alapítványt, amiből az IpolyFeszt elnevezésű dunakanyari, Szobon tartott fesztivált szervezték. A fellépők között volt a Ladánybene 27, a Bagossy Brothers Company, Hevesi Tamás, valamint Nagy Feró. A fővédnök itt is Rétvári volt.
  • A BGA további 3,4 millió forintot adott 2019-ben az alapítványnak, amiből szintén polgári esteket, bált és kulturális estet szerveztek. 
  • „Több gazdálkodótól” is kaptak 2,6 millió forintot, amiből a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság váci kirendeltségére vásároltak „tárgyi adományokat”. 
  • Az alapítvány beszámolójában nincs megjelölve, hogy kitől, de 2019-ben további 14,5 millió forint támogatás érkezett hozzájuk, amiből a Börzsöny Ring nevű kerékpáros napot, teljesítménytúrát bonyolították le. 
  • 2020-ban a BGA 15 millió forintot adott az újabb IpolyFeszt megszervezésére, amit azonban a pandémia miatt el kellett halasztani. 
  • Az IpolyErdő Zrt. a központi költségvetésen keresztül 2,5 millió forint támogatást nyújtott a 2020-as Börzsöny Ring megszervezésére. További 2 millió forintot a BGA-tól is kaptak a kerékpáros teljesítménytúrára. 
  • Szintén a BGA-hoz tartozó Magyar Falu Programon keresztül 4,04 millió forint jutott az alapítványhoz, amit a kistelepülésen élők számának megtartására, növelésére, az életminőségük javítására, valamint civil közösségek támogatására fordítottak. 
  • Úgy néz ki, Vácon szűnni nem akaró igény mutatkozik a polgári estekre, ugyanis a BGA további 3,2 millió forintot adott a rendezvényre, amelyen mások mellett Müller Cecília országos tiszti főorvos és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője lépett fel.
  • Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap 14,9 millió forintos támogatási összeget biztosított az alapítványnak, amiből a HelloDunakanyar nevű „turizmusfejlesztési projektet” valósították meg. Ez tulajdonképpen egy dunakanyari programajánló weboldalt jelent. Ehhez az oldalhoz volt köthető a Hello Tavasz névű programsorozat is; közvetlenül a 2022-es választás előtt olyan előadók léptek fel Vácott, mint a The Biebers, a Balkán Fanatik vagy Vastag Csaba. A rendezvények fővédnőke Rétvári Bence volt. 
Deutsch Tam?s ?s R?tv?ri Bence -

 
Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart "Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel" címmel a Váci Polgári Estek sorozat részeként rendezett beszélgetésen a váci Madách Imre Művelődési Házban 2019. február 28-án
Fotó: Kovács Attila / MTI

A 2021-re vonatkozó beszámoló még nem került fel a bíróság weboldalára, de minden bizonnyal tavaly sem szűköldött pénzben a Rétvári-közeli alapítvány, és nyilván idén sem fog. Juhász Béla Róbert, Sződliget momentumos polgármestere szúrta ki, hogy az alapítványnak a szintén BGA-féle Magyar Falu Programon keresztül 2 millió forint ütheti a markát.

Mennyit ér az ingatlan?

De térjünk vissza a váci épületegyüttesre! A döntéssel kapcsolatban a városvezetés is kifejtette az álláspontját. „Nem tudom szebben mondani, ami történt, az a szabadrablás kategóriájába tartozik. Semmi nem indokolta ezt a döntést. A Káptalan utca 16. alatti épület a váciaké, és a váciak használatában kell maradnia!” – mondta a Váci Naplónak adott interjújában Matkovich Ilona polgármester. 

„Amint azt a polgármester már korábban publikálta, megbeszélésre invitálja Rétvári Bence országgyűlési képviselőt, melyen szándékai szerint az épület sorsa is szóba kerül” 

– válaszolta megkeresésünkre Vác Város Önkormányzata. 

Az önkormányzat nem rendelkezik olyan információval, ami a kormánydöntést megalapozta, magyarán nem tudják, miért adta oda az állam az alapítványnak az ingatlant. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mekkora az értéke, de az önkormányzat válasza szerint nincs aktuális értékbecslése az épületnek. 

Egy önkormányzat oldalára feltöltött dokumentum szerint (ami tartalmazza az ingatlan tulajdoni lapját) az épület (kivett udvar és múzeum) 465 négyzetméteres. Az ingatlanpiac.com szerint márciusban egy váci lakás átlagos négyzetméterára 700 ezer forint, egy házé pedig 660 ezer forint volt. Ezt azt jelenti, hogy ezen számokat alapul vett becslés szerint az ingatlan értéke 280-320 millió forint körül mozoghat. 

Ha ez az összeg reális, akkor a vagyonátruházással a Dunakanyari Védegylet Alapítvány megelőzte az állami támogatások és vagyonelemekért folytatott harcban a szintén Rétvári-közeli, a váci Fidelitas-elnök vezette Zöld Dunakanyar Alapítványt, ami az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán nyert el közel 200 millió forintot. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?