200 milliós állami támogatásból számolta fel a váci Fidelitas-elnök alapítványa a városszéli illegális hulladékot

Belpol

Szabó Csaba tevékenyen kivette a részét Rétvári Bence kampányából és Orbán Viktor miniszterelnökkel is lőtt egy fotót, ha már a kormányfő Vácon járt a kampányhajrában. 

Közel 200 millió forint összegben nyert el támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázatán a váci Fidelitas elnökének alapítványa, a Zöld Dunakanyar Alapítvány – értesült a Narancs.hu. 

Még a választás előtti hetekben számoltunk be róla, hogy Szabó Csaba alapítványa számolja fel azt a több ezer köbméter nagyságú hulladéklerakatot, ami már hosszú évek óta éktelenkedik a város határában. Ez azért érdekes, mert a szemét még 2013 és 2015 között keletkezett, amikor 15 milliárd állami és uniós forrásból felújították a váci vasútállomást. Akkor egyesek hírbe hozták az illegális hulladék lerakásával a város korábbi fideszes alpolgármesterét, Pető Tibort, valamint egy helyi vállalkozót, aki bontási munkálatokat végzett a beruházás során. A rendőrség jelenleg is nyomoz az ügyben. (A „váci szemétügyről” 2020 nyarán készült cikkünk itt olvasható el.) 

Szabó Csaba állami támogatást nyert a hulladék felszámolására. Többször kerestük a váci Fidelitas-elnökét, de nem vette fel a telefont, és írásbeli kérdéseinkre sem válaszolt. Az mindenesetre kiderült, hogy az ITM és a Belügyminisztérium kimondottan illegális hulladékok felszámolását célzó „Tisztítsuk meg az Országot!” nevű pályázatán nyert el támogatást. 

Lapunk közérdekű adatigénylést adott be a pályázat lebonyolítójának, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-nek. Friss válaszuk szerint a Zöld Dunakanyar Alapítvány 199 449 640 forint összegben nyert el támogatást, ennyi pénzből számolhatja fel a váci illegális hulladékot. Szabónak van egy Zöld Dunakanyar Program névre hallgató Facebook-csoportja; az oda feltöltött képek tanúsága szerint már megtisztították a területet, továbbá kamerákat és a hulladéklerakást tiltó táblákat szereltek fel a helyszínen. 

A Dunakanyar Régió nevű portálon egy fizetett cikk is megjelent az illegális hulladék felszámolásával kapcsolatban. Ebben azt írják, hogy „az ismeretlen tettesek által több év alatt felhalmozott hulladék már a hatóságok számára sem volt ismeretlen, megszüntetésére fel is szólították az önkormányzatot, sőt már büntetés kiszabását is kilátásba helyezték, amennyiben a szemét elszállítása nem történik meg”. (A Dunakanyar Régió kiadója a Keszi-Press Médiaszolgáltató Kft., ami a fideszes Dunakeszi Város Polgármesteri Hivatala által támogatott Dunakeszi Polgárt is kiadja.) 

Rovarhotel, fecskebölcső, komposztáló

A Szabó-féle Zöld Dunakanyar Programnak nem csak a hulladék felszámolása szerepel a tevékenységei között: osztott már ki térségi óvodáknak, önkormányzatoknak egyebek mellett madárodúkat, rovarhoteleket, magaságyásokat, komposztálókat és fecskebölcsőket. Az együttműködő partnerek között feltűnik a Continental Magyarország, a MÁV és az Ipolyerdő Zrt is.

Szabó gyakran posztol közös képet kormánypárti politikusokkal. Fényképezkedett például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral, vagy épp Rétvári Bence EMMI-s parlamenti államtitkárral, a térség országgyűlési képviselőjével. Az ő kampányából tevékenyen ki is vette a részét Szabó Csaba. De Orbán Viktor miniszterelnökkel is fotózkodott, amikor a kormányfő Vácra látogatott nemrég. 

A Zöld Dunakanyar Program Facebook-oldalán posztolt képen látszik egy molinó, amin a Miniszterelnökség, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) logója látható. Ez alapján elképzelhető, hogy Szabóhoz nem csak az ITM pályázatán keresztül, hanem más forrásból is érkezhetett állami támogatás. Több közérdekű adatigénylést is beadtunk erre vonatkozóan, viszont a BGA szerint nem nyújtott támogatást sem a Zöld Dunakanyar Alapítványnak, sem Szabó Csabának, de a Zöld Dunakanyar Program tevékenységét sem finanszírozta. 

Nem úgy az Öko Urbana Egyesület esetében, ami a Zöld Dunakanyar Programmal közös posztban hirdeti a komposztálást, komposztálók kiosztását. Az egyesület a BGA Nemzeti Együttműködés Alapjából több esetben nyert támogatást, illetve az ún. Városi Civil Alapból is kijárt neki 14,8 millió forint. Az Öko Urbana Egyesület székhelye egyébként megegyezik a Hellodunakanyar Kft.-jével, ami a kormánypárti VácOnline portál kiadója. Az egyesület ügyvezetője egy bizonyos Zámbó Emese, aki amellett, hogy korábban rendszeresen feltűnt Rétvári mellett, valamint az államtitkár minisztériuma, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Emberi Erőforrások Támogatáskezelő kommunikációs vezetőjeként hivatkoztak rá, korábban indult Sződligeten a Fidesz színeiben az önkormányzati választáson. 

 
Öko Urbana Alapítványhoz befutó támogatások
Fotó: Forrás: Bethlen Gábor Alapkezelő oldala
 

Ezzel szépen terebelyesednek a Rétvári Bencéhez köthető szervezetek. Friss hír, amit lapunk írt meg először, hogy egy kormányhatározat értelmében, a Dunakanyari Védegylet Alapítvány tulajdonába kerül egy váci épületegyüttes, amiből az önkormányzat közösségi teret szeretett volna csinálni. Matkovich Ilona polgármester interjút adott a Váci Naplónak, amiben elmondta az udvarban önkormányzati lakások vannak, de arról sem tud, hogy ezek az alapítványhoz kerültek-e. A Zebegényben bejegyzett alapítványnak Bajor Gergő a kurátora, akire a KDNP parlamenti frakciójának titkáraként szoktak hivatkozni. Saját LinkedIn-oldala szerint is az Országgyűlés Hivatala a munkaadója. Az alpítvány már 2018-ban is élvezett állami támogatásokat, egyúttal polgári esteket szervezett az akkori kampányidőszak előtt, ahol Rétvári és más közéleti személyiségek léptek fel. 

Az alapítvány gondozza a hellodunakanyar.hu-t, ami Hello Tavasz néven programsorozatot szervezett; közvetlenül a mostani  választás előtt olyan előadók léptek fel a városban, mint a The Biebers, a Balkán Fanatik vagy Vastag Csaba. A rendezvények fővédnőke Rétvári Bence volt. 

Ez a tevékenység nagyban hasonlít a gödi Samsung SDI gyártól eltérített adóbevételekből támogatott egyes szervezetekére; erről korábban cikksorozatban számoltunk be. A megjelent cikkek az alábbi linkekre kattintva érhetőkk el. 

(Címlapképünk forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk