Brutális korrupció Záhonynál: alig volt olyan határrendész, akit ne lehetett volna lefizetni

  • Magyar Krisztián
  • 2017. július 4.

Belpol

Ötvenhárman állhatnak katonai bíróság elé, de egyelőre szabadlábon védekezhetnek.

Nagyjából másfél éve írtunk egy hosszú riportot a záhonyi határátkelőhelyen dolgozó korrupt határrendészek és pénzügyőrök visszaéléseiről. Záhonyban és a közeli Kisvárdán elképesztő sztoriknak jártunk utána, nem sokkal a látogatásunk előtt vitték el a magyar-ukrán határon szolgálatot teljesítők jelentős részét.

A rendőrségi állományba tartozó dolgozók útlevélkezelőként, néhányan átkelőhely-ügyeletesként dolgoztak; ellenük az a vád, hogy a záhonyi közúti határátkelőhelyen rendszeresen kértek és fogadtak el „jogtalan előnyt”, vagyis általában eurót például azért, hogy fordítsák el a fejüket, ha netán lejárt tartózkodási engedéllyel találkoztak. De azért is kértek és kaptak pénzt, hogy átengedjenek egy-egy túlsúlyos áruszállító kisbuszt. Roppant egyszerű volt a módszer: a sofőr vagy az utasok az útlevélben helyeztek el többnyire húsz és száz euró közötti összeget, amit a rendőr az alsóneműjébe tett el. Volt olyan előállított, akinek a rajtaütés idején közel ezer euró volt a melltartójában úgy, hogy még nem is járt a műszak végén.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság állományába tartozó pénzügyőrök közül 26-an buktak le azért, mert kenőpénz ellenében „nem vették észre” a csempészárut – elsősorban cigarettát.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Elkészült a vádemelés

A Központi Nyomozó Főügyészség keddi közleményéből derült ki, hogy 53 határrendész ellen emeltek vádat korrupciós bűncselekmények miatt, pontosabban "hivatali helyzettel visszaélve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette" miatt. A vádlottak ügyeit katonai bíróságon tárgyalják.

A vádemelés tulajdonképpen megerősítette, amit mi is kiderítettünk, vagyis azt, hogy a záhonyi közúti határátkelőhelyen az útlevél-kezelői szolgálatot ellátók bizony eurót kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő külföldi állampolgároktól. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint is úgy történt a lefizetés, hogy a határon átlépők az útlevelükbe berakták a pénzt, amit a férfi határrendészek az alsónadrágjukba, a nők pedig a melltartóba dugtak el. Alkalmanként 20 és 400 euró között tettek el a határrendészek.

De az ügyészség azt is megerősítette: tényleg volt olyan is, hogy a határon szolgálatot teljesítők valamiért nem intézkedtek, ha túlsúlyos volt egy rakomány, és szemet hunytak olykor a felett is, ha lejárt egy-egy útlevél, netán valaki tovább tartózkodott az országban, mint ahogy arra engedélye volt.

Fontos részlet, hogy átkelőhely-ügyeletesi szolgálatot ellátó fő határrendészek közül többen tisztában voltak azzal, hogy mit művelnek a korrupt beosztottak, de ebből ők is részesedést kaptak, így nem avatkoztak közbe – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

Akár nyolc évet is kaphatnak

A vádirat 48 vádpontja 453 rendbeli cselekményt tartalmaz, ebből 342-t tettesként, 34-et társtettesként, míg 77-et bűnsegédként követtek el. A legtöbb bűncselekménnyel vádolt határrendész 30 esetben érintett. A vádlottak beosztotti állománykategóriába tartoznak, vezető beosztású vagy tiszti rendfokozatú rendőr nincs köztük.

Kezdetben az előállítottak közül huszonhatan előzetes letartóztatásban voltak, ezt egy idő után lakhely elhagyási tilalommá enyhítette a bíróság, de ma már mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

A Záhonyban és Kisvárdán élő korrupt határrendészekről és pénzügyőrökről, a fényűző életükről és a határ mentén továbbra is virágzó cigarettacsempészetről itt olvashat további érdekes részleteket:

Százezrek a melltartóban - Korrupció a záhonyi határátkelőnél

Évek óta fényűzően éltek a Záhonyról előállított korrupt határrendészek és pénzügyőrök. A környéken mindenki tudta, hogy miből van a pénzük, a hatóságok a közelmúltig mégsem léptek. Igaz, hiába a nagy rendőrségi akciók, Záhonyban fél perc alatt vásárolhatunk Ukrajnából hozott csempészcigarettát.

Figyelmébe ajánljuk