CEU: már a technikai kérdésekről tárgyal Bécsben Soros

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. november 19.

Belpol

A CEU Bécsbe költözéséről tárgyalt Soros György és Sebastian Kurz

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap este hivatalában fogadta Soros Györgyöt, akivel a Közép-európai Egyetem (CEU) átköltöztetéséről, külpolitikai kérdésekről és az Európai Unió sorsáról tárgyalt - mondta el Kurz egyik szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek.


Kurz hangsúlyozta: Ausztria nyitott arra, hogy a CEU - amelynek magyarországi működése bizonytalanná vált - Budapestről Bécsbe költöztesse át székhelyét. Ezt a lehetőséget még az előző osztrák kormány ajánlotta fel, de a kancellár most megerősítette, hogy a szabadság, illetve a tudomány támogatása jegyében az ajánlat továbbra is él.

A CEU akár már 2019 őszén megnyithatja kapuit az új helyszínen, a bécsi Otto-Wagner-Spital környékén.

Soros hétfőn már a CEU ausztriai akkreditációjának technikai kérdéseiről tárgyal Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszterrell - mondta el a tárcavezető egyik szóvivője.

A folyamat lebonyolításáért felelős osztrák ügynökség azzal számol, hogy a következő hetekben benyújthatják az akkreditációs kérelmet.

Kurz és Soros egyaránt sajnálatos döntésnek tartja a Brexitet, viszont a migráció kérdésében homlokegyenest eltérő álláspontot képviseltek.

Mint arról a Magyar Narancs is többször beszámolt, a Soros által alapított egyetemet egy éve próbálja elűzni Magyarországról a kormány. Az egyetem vezetése december elsejéig adott határidőt a magyar kormánynak, hogy aláírják azt az együttműködési megállapítást, ami garantálhatná az egyetem további működését Budapesten. Ám a kormány egyelőre vonakodik ezt megtenni.

A következő téli félévtől kezdve a politikatudományi, az újságírói és a nemzetközi kapcsolatok posztgraduális képzései már Bécsben indulhatnak el az egyetemnek.

 

Figyelmébe ajánljuk