Senki sem tett többet Magyarországért, és senkit sem gyaláztak még meg ilyen igazságtalanul

  • narancs.hu
  • 2017. június 18.

Belpol

Michael Ignatieff a CEU szabadságáról.

Hosszú véleménycikkben részletezte a CEU elnöke és rektora, hogy mit gondol az egyetem szabadságáról, Orbán politikájáról és Soros Györgyről.

„A szakértelem és az elit elutasítása a populista politika talpköve. A becsületes, gyakorlatias, egyenesen beszélő többséget állítja szembe a nagyképű, leereszkedő, önelégült nagyokosokkal” – írja a rektor a hvg.hu-n.

Véleménye szerint a populizmus rosszhiszemű és álságos politika, egy normális társadalom pedig nem működhet az egyetemi szféra szakértelme nélkül. Ugyanakkor tisztában van vele, hogy az egyetem szabadsága kiváltság, azonban tudja azt is, hogy ez óriási felelősséggel jár.

„Mi, akiknek olyan szerencsénk van, hogy egyetemen dolgozhatunk, tudjuk, hogy ez kivételezett helyzet. Olyan, ami jár némi feszengéssel. A mi jövedelmünket az állampolgárok fizetik – vagy adó formájában, vagy tandíjak által. Olyan állampolgárok, akik talán középiskolát sem végezhettek, nemhogy egyetemet. Igazolnunk kell létjogosultságunkat feléjük. Az ajtónknak mindig nyitva kell lennie a közönség előtt. Kutatásainkat fogyaszthatóan kell közzétennünk. És azon kell dolgoznunk, hogy lebontsuk a falakat, amelyek polgártársainkat akadályozzák abban, hogy velünk tanulhassanak. Kiváltságaink felelősséggel járnak.”

Sorosról pedig azt írja, nála senki sem tett többet Magyarországért, és senkit sem gyaláztak még meg ilyen igazságtalanul.

Figyelmébe ajánljuk