Csak a kisvárdai cég nyert eddig a kukabizniszen

  • narancs.hu
  • 2018. november 19.

Belpol

Előre lezsírozhatták a kukaholdingos tendert.

Nagyon bátran vagy nagyon jó információk birtokában vágott bele a nyírségi Nagykálló egyik kocsmaépületében székelő Pepp and Cars Kft. az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. szemétdíjbizniszébe - írja a 24.hu.

A Pepp and Cars 2016-ban nagyjából egy falusi vegyesbolt forgalmához mérhető bevétellel rendelkezett, tartozásai miatt pedig 2017 elején a NAV végrehajtás indított ellene. Ilyen kondíciók mellett már az is meglepő, hogy a négyfős cég egyáltalán elindulhatott a kukaholding közbeszerzési pályázatán, amellyel a befizetetlen szemétdíjak egész országra kiterjedő behajtására kerestek megfelelő vállalkozást.

Még meglepőbb, hogy a Pepp and Cars óriási pénzügyi kockázatokat vállalt be: jóval azelőtt, hogy az NHKV kihirdette volna, hogy – konzorciumban – ez a cég lett a tender nyertese, elkezdte kiépíteni a díjbeszedők országos alvállalkozói hálózatát. Októberben pedig már szerződéseket is kötöttek alvállalkozókkal, holott azt csak 2018. január 4-én hirdették ki, hogy a Díjbeszedő Holding Zrt. és a Pepp and Cars konzorciuma lett a pályázat győztese.

A közbeszerzés idején a politikai pályáját Kisvárdán kezdő, a parlamentbe is a kisvárdai körzetből bekerülő Seszták Miklós fejlesztési miniszter felügyelete alá tartoztak a kukaholding ügyei. A fejlesztési tárca adott engedélyt az NHKV-nak arra, hogy kiszervezze az alaptevékenységéhez tartozó pénzbeszedést. Kisvárdán lakik a Pepp and Cars operatív igazgatója is. Lizák Anita irányításával 2017 utolsó heteiben annyira felpörgette a szervezést, hogy karácsonykor már el is kezdhették volna a munkát. A szemétdíjtartozások beszedését azonban csak hónapokkal később indították el. Közben ugyanis politikai szempontok írhatták felül az országos szemétszállítás finanszírozásának ügyét.

A több száz beszervezett embert hetekig-hónapokig váratták, a kezdési dátum folyamatosan csúszott, ezért sokan ki is léptek. Márciusban végül kiküldték az első címlistaadagot a koordinátoroknak, de azzal együtt ment az az utasítás is, hogy addig nem mehet senki sem pénzt beszedni, amíg az országgyűlési választás le nem zajlott.

Az NHKV-tól érkezett listán szereplők végiglátogatása azonban csak nagyon kis százalékban végződött sikeres behajtással és hatalmas ráfizetést hozhat a kukaholdingnak. Rosszul jártak a díjbeszedők is: volt, aki olyan kevés jutalékot kapott, hogy még a benzin- és a telefonköltségeit sem tudta fedezni belőle. Az igazi nyertes a nyírségi vállalkozás lett, amely forrásaink szerint 500 forintot számlázott minden egyes ügyfélért a kukaholdingnak.

A pénz töredék részét csorgatták tovább a három-, négyszintes alvállalkozói hálózatnak. A közreműködő cégek is levették a maguk sápját, ezért mire a pénz a díjbeszedőkhöz ért, szinte teljesen elfogyott. Száz forintot, sőt néha ennél is kisebb összeget kaptak egy-egy sikeres behajtás után, ahol pedig valamilyen okból nem volt bevétel, ott feleződött a díjazás. A szervezők spóroltak a közterheken is. A díjbeszedőket, ahol tehették, szövetkezetekbe léptették be.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt.-t, közismert nevén a kukaholdingot 2016-ban azzal a céllal hozták létre, hogy az egész országban ez az állami cég szedje be a szemétszállítási díjakat. A pénzbeszedés jogát ezzel egy időben megvonták a kukákat ténylegesen ürítő és a szemet elszállító kommunális cégektől. Az NHKV-ról azonban néhány hónap alatt kiderült, hogy képtelen ellátni alapfeladatát. 2017 közepén már közbeszerzéseket írt ki arra, hogy más cégek végezzék el a be nem fizetett szemétdíjak behajtását. A fővárosban 3,7 milliárd forintért a Díjbeszedő Holding és a Díjbeszedő Faktorház Zrt., az ország 19 megyéjében 7,6 milliárdért pedig a Díjbeszedő Holding és a Pepp and Cars Kft. konzorciuma nyerte meg tendert.

Közben a Népszava ma arról ír, hogy a betiltás szélére sodródott az NHKV. A Moore Stephens K-E-S Audit Kft. nem auditálta a kukaholding tavalyi mérlegbeszámolóját, így az nem is adhatta le. Ez pedig normál esetben a cég adószámának bevonását, vagyis megszüntetését jelentené. A lap értesülései szerint a cég az auditáló cég közötti vita bizonyos tételek szabályos nyilvántartása kapcsán buktak ki. A kormányközeli Garancsi István üzleti partnereitől mintegy egymilliárdért beszerzett számlázási rendszerük hibái miatt évente körülbelül tízmilliárd forint be se folyik.   A számlázási rendszer hibáinak betudható hiány ugyanakkor az elmúlt évek során halmozódva már több tízmilliárdosra dagadt.

Figyelmébe ajánljuk