Nem kér akkumulátorgyárat Győrszentiván

Csak a méreg van vele

  • Papp László Tamás
  • 2022. október 12.

Belpol

A Győrszentivánra szánt akkumulátorgyár miatti helyi tiltakozáshullámot és felháborodást egyre nehezebben kezeli a kormánypárti vezetésű győri önkormányzat. A helyzetet Dézsi Csaba András polgármester konfrontatív fellépése is inkább élezte, mint enyhítette.

Bár hivatalosan még senki nem erősítette meg, Győrben a közvélemény mind nagyobb része tényként kezeli: akkumulátorgyár települne a megyeszékhelyre. A tervezett bővítésben érintett városrész, Győrszentiván forrong, a múlt hónapban tartott lakossági fórumon füttykoncert és fújolás jutott a terület fideszes önkormányzati képviselőjének, de a megyei kormányhivatal emberei, illetve a győri jegyző felszólalása is elégedetlenséget váltott ki a közönségből, mivel semmi érdemit nem tudtak mondani a beruházásról. (Lásd: Indulatos lakossági fórum…, Magyarnarancs.hu, 2022. szeptember 21.) A hivatali tisztségviselők enyhén szólva sem voltak a helyzet magaslatán a civilek szakértőjével, Kun Zoltánnal, illetve a felszólaló helyi orvosokkal szemben. Utóbbiak elmondták, Győrszentivánon kiugróan magas a daganatos és a légúti megbetegedések aránya. Kovács Györgyi Beáta ottani háziorvos a fórumon arról beszélt, hogy az elmúlt két évben 20–30 százalékkal nőttek a daganatos megbetegedések. Petrovicz Éva győrszentiváni gyermekorvos szerint 2019-ben még csak 58, 2021-ben viszont már 107 igazoltan asztmás gyerek volt az ő körzetében. Kun Zoltán jogi aggályokat is felvetett, például szerinte törvénysértő, hogy több részre szedik az összekapcsolódó fejlesztéseket azért, hogy a környezeti hatás kisebbnek tűnjön. A koncepció továbbá ellentmond Győr tavaly elfogadott, 2030-ig szóló klímastratégiájának, amelyben az energiahatékony, alacsony kibocsátású termelővállalatok letelepítésére helyezik a hangsúlyt.

A helyzetet aztán továbbrontotta a polgármester, Dézsi Csaba András fellépése, aki a komoly, ezer fő körüli tömeget vonzó lakossági fórumra nem ment el, csupán (ahogyan az Ugytudjuk.hu hírportál beszámolt róla) egy „privát klubtalálkozónak” nevezett, húsz nyugdíjas részvételével tartott rendezvényen beszélt az ügyről. Ezt a szűk körű találkozót próbálta a polgármester lakossági tájékoztatónak feltüntetni, de a reakciók hatására módosította Facebook-bejegyzését. A helyi tiltakozók és az önkormányzat közötti párbeszédet valószínűleg az sem segíti elő, hogy amikor az önkormányzati tulajdonú GyőrPlusz rádióban Dézsit egy győrszentiváni betelefonáló arról kérdezte, miért nem ment el a lakossági fórumra, a városvezető provokátornak nevezte az illetőt, majd a műsorvezető bontotta a vonalat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.